По-евтин газ идва от Русия (обзор)

Цената на газа от “Газпром” за България може да стане 140 долара за 1000 кубични метра, твърди “Комерсант”.

“Газпром” може да свали цената с 50%, твърди “Комерсант”

“Булгаргаз” поиска намаление с 2,5% от април

Трябва да внимаваме с новата формула, да не се окаже, че ще плащаме повече, предупреди проф. Атанас Тасев

“Газпром” предлага нови ценови параметри на договора за доставка на газ в България. Това твърди руското издание “Комерсант”, като се позовава на източници, запознати с хода на преговорите.

Резултатът може да бъде намаление на цената за България с над 50 на сто - до 140 долара за 1000 кубични метра.

Това ще стане чрез промяна на формулата за ценообразуване на газа, твърди “Комерсант”. Той може да бъде “отвързан” от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове.

“Газпром” във всички случаи ще трябва да прераз­гледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното разследване, посочва “Комерсант”.

От българското държавно дружество “Булгаргаз” обявиха, че водят преговори с руската страна, без обаче да уточняват в какво се изразяват те. От там се надяват преговорите да приключат до края на февруари и да доведат до значително намаление на цената на природния газ за българския пазар.

Трябва много да внимаваме при смяна на формулата за ценообразуването, за да не се окаже, че след 2-3 години всъщност ще плащаме повече, коментира пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Да не забравяме, че Европа върви към зелена енергия и ролята на природния газ ще нараства. Това означава, че търсенето му ще расте, а от там и цената. Затова пълната промяна на формулата и “отвързването” от петрола може да ни изиграе лоша шега, допълни той.

Проф. Тасев допълни, че България има интерес да се запази сегашната цена на природния газ, защото в момента тя е ниска. От “Булгаргаз” обявиха, че предлагат намаление на синьото гориво за второто тримесечие на тази година с 2,5 на сто. Така за крайните снабдители и лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия тя трябва да стане 42,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика