По-скъпа вода от 1 януари 2020 г. (обзор)

Най-голямо е увеличението в Кърджали - с над 9 на сто

В София кубикът става 2,753 лв. с ДДС

Цената на водата се вдига в почти всички градове на страната от 1 януари 2020 г. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-голямо е поскъпването в Кърджали - с 9,29 на сто, като кубикът там става 2,605 лева с ДДС.

Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1 процента, като пловдивчани ще плащат по 2,216 лв. за кубик. За София-град се планира увеличение с 6,64 процента и от Нова година за столичани цената вече ще е 2,753 лева за куб. м с ДДС.

Увеличение е заложено и за Перник, въпреки че в града има воден режим. От КЕВР залагат поскъпването там да е с 3,29 на сто и кубикът ще струва на перничани 2,405 лева с ДДС.

За друг район, където също има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, увеличението ще е с 3,71 на сто. За областите Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич цените на водата се повишават съответно 4,27 и 2,75 процента.

Единствено в Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена - 3,42 лв./ куб. м, цената от 1 януари 2020 г. там ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

На въпрос за предвиденото увеличение на цената на водата за Перник, д-р Ивайло Касчиев, директор на Дирекция “ВиК” в КЕВР каза, че там авариите по мрежата са се увеличили изключително много. “Което означава, че в момента дружеството има много по-големи разходи за аварийни ремонти, отколкото са предвидени по бизнес план”, обясни той.

И допълни, че се правят допълнителни изчисления и дали поскъпването ще стане факт, зависи от директора на дружеството.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Коментари

Задължително поле