По три седмици на училище до април

Всеки клас от 5. до 12. би трябвало да прекара поне 2 седмици пръстивено в училище през втория срок до пролетната ваканция.

Схема на редуване на випуските заради пандемията

За втория срок първи се връщат 7., 8. и 12. клас, разделени на смени

Гимназиите на по-гъвкав график

От началото на втория срок (4 февруари), до пролетната ваканция (от 3-8 до 11 април) всички ученици от 5. до 12. клас ще преминат през присъствено обучение за 2 или 3 седмици. През останалото време ще учат отново от вкъщи. Това е последният работен вариант, който е обсъден на вчерашната среща между МОН, МЗ, работодателските и синдикалните организации, съобщи за “Труд” Диян Стаматов, директор на столичното 119. училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Идеята е в този период от 10 непълни седмици випуските да бъдат разделени и да се редуват на две смени, като всички безпроблемно да са имали нормални часове.

Окончателно решение за схемата, по която големите ученици ще се въртят, обаче предстои да се вземе следващата седмица и ще зависи от заболеваемостта. Ако тя е под 120 души на 100 000, ще се действа с ротация между класовете, обясниха след срещата зам. просветният министър Таня Михайлова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Има консенсус, че приоритетно в училище трябва да се върнат 7., 8. и 12. клас, допълни Михайлова.
“Всички се обединяваме около това, че учениците трябва да бъдат в класната стая, но при необходимите условия. Това означава да следим заболяемостта. Каквото и да си говорим днес, трябва да се съобразим с цифрите. Решенията, които ще вземем окончателно, ще бъдат въз основа на точни данни”, заяви тя.

На практика един вероятен график за ходене на училище, там където има прогимназиален и гимназиален етап, би изглеждал по следния начин: “След 4 февруари първите три седмици вероятно ще бъдат на училище 12. клас в едната смяна и 8. клас в другата. След това следващите три на тяхно място идват 11. клас в едната смята и 7. клас в другата, след още три седмици ще е ред на 10. и 6. клас в различните смени и след това на останалите 5. и 9.”, даде пример Стаматов.

В същото време в по-малките училища учениците ще се върнат, разделени на две смени, още първата седмица на втория срок. Това се отнася също за професионалните, и езиковите гимназии, където няма по-малко класове. Школата ще могат да правят и свои гъвкави графици според нуждите си, така че повече ученици, но не над половината, да бъдат в клас.

Актуализират списъците

Ваксинацията на учители няма да започне едновременно

Готови за тестването от 25 януари

Ваксинирането на учителите срещу COVID-19 няма да започне едновременно, а там, където е приключила първата фаза.

Междувременно училищата трябва да съставят и поддържат максимално актуален списък на желаещите, който да е обновен буквално ден преди пристигането на ваксините.

“Ваксинацията ще започне там, където е приключила първа фаза, но ще бъде в рамките на определени дни. Очакваме до края на февруари да започне”, обясни зам.-министър Таня Михайлова. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че синдикатите имат желание да съдействат и очаква още тази седмица в някои райони да стартира и имунизирането на педагозите.

“Говорихме с колеги от Бургас и Пловдив. Тя може да стартира там”, посочи доц. Кунчев и допълни, че това се отнася и за социалните домове.

Един от факторите, който може да повлияе на решението за връщането на учениците, е и новият щам. Според доц. Кунчев няма начин той да не в дошъл вече у нас, но въпросът бил какъв процент заема от всички изследвани положителни.

Към днешна дата процентът учители, пожелали ваксина, върви нагоре и надвишава 21%.

Готови са и списъците за масовото тестване в системата, което започва от 25 януари. Според работодателите желаещите в тях са всички, които не са преминали коронавирус.

Първо отварят заведенията в зимните курорти

Ресторантите в градовете ще приемат клиенти от средата на февруари

Къщите за гости са най-предпочитани от българските туристи.

Затворените към момента бизнеси ще бъдат отваряни поетапно, като се обсъжда вариант на всеки две седмици да се разрешава работата на нов бизнес, заяви вицепремиерът и социален министър Деница Сачева. Тя обяви, че се обмисля да се започне със заведенията в зимните курорти, а тези в големите градове да могат да приемат клиенти в средата на февруари. През тази седмица трябва да е готов планът на кабинета за разхлабване на мерките. Последни ще отворят врати моловете, стана ясно от думите на Сачева. Тя заяви, че се търси баланс между здравето на хората и интересите на бизнеса и подчерта, че “не се обсъжда затваряне до изборите”. Сачева заяви, че кризата ще трансформира част от бизнесите, но ресторантьорството и хотелиерството “винаги са във фокуса на нашето внимание”.

Ще се обсъди вариант заведенията, които не са към хотели, да работят между 6 и 22 часа при 50 на сто капацитет, обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Сред идеите е заведенията да работят само с предварителни резервации, но тъй като не всички ресторанти и кафенета могат да организират такъв режим, вероятно тя ще отпадне, стана ясно от думите на Николова. При новото отваряне на заведенията ще останат в сила всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция.

През тази зима най-търсени са къщите за гости и самостоятелните места за настаняване, а резервациите са около 35-40 на сто от капацитета, стана ясно още от думите на Николова. Разчита се на резервации в последния момент и на уикенд пакети. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. Николова подчерта, че вече е започнала подготовката за летния сезон. Ще бъде открит модерен туристически информационен център в НДК в столицата, обяви министърът на туризма.

Не са получили компенсации

От бизнеса плашат с протестно отваряне

Заведенията са готови на протестно масово отваряне, ако не бъдат чути исканията им.

Ресторантьорският бизнec в Бългapия пpeдyпpeждaвa влacтитe, чe e възмoжнo дa ce cтигнe дo мacoвo пpoтecтнo oтвapянe нa зaвeдeниятa в cтpaнaтa пo пpимepa нa Итaлия, зaщoтo тъpпeниeтo им ce e изчepпaлo. Toвa заяви пpeдceдaтeля нa Cдpyжeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългapия Eмил Koлapoв.

Според представителите на ресторанти и кафенета, те са станали изкупителна жертва на пандемията и в момента не работят само заведенията за хранене, нощните барове, фитнесите и моловете.

Представителите на сектора не са получили обещаната от държавата помощ, твърди Коларов. Служителите в заведения са получили по 24 лв. на ден за ноември, а за декември към момента не им е изплатен и един лев, обясниха от сектора. Фирмите не са получили и обещаните компенсации като процент от оборота.

Институциите трябва да кажат кога и при какви условия ще бъдат отворени затворените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 30 на сто от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят. Това означава хиляди хора на трудовата борса, липса на препитание за цели семейства и региони, заявяват от БХРА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения