По 1380 човека на ден остават без работа

Най-засегнати са заетите в преработващата промишленост и търговията

3221 безработни са били назначени

Близо 6900 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за пет дни от 16 до 20 март. Или това показва, че на ден средно 1380 човека у нас са останали без работа. Това сочат данни на Агенцията по заетостта, предоставени след запитване на “Труд”. В това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина.

От регистрираните безработни за петте дни най-голям дял са били тези, заети в преработващата промишленост - 16,6% от случаите, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети - 14,3%, Хотелиерство и ресторантьорство - 8,0% и Държавно управление - 7,3%. Преди това социалният министър Деница Сачева обяви, че за края на миналата седмица броят на регистрираните безработни варира от 750 до 1300 на ден.

Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни към 20 март е бил 203 615. Броят им е с 635 или с 0,3% повече в сравнение 20 февруари, когато той е бил 202 980. През същия период работа са започнали 3 221 безработни. От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места, уточняват от Агенцията по заетостта.

Те дават за сравнение същия период на миналата година, когато в бюрата по труда са се регистрирали 5190 безработни, а работа на първичен пазар са започнали 6085 души.

Бюрата по труда работят в дистанционен режим. Досегашните срещи с трудовите посредници се заменят с консултантски разговори по телефона, неприсъствено, обясниха от агенцията.

За да се предотвратят пътуването и придвижването на безработните лица до бюрата по труда, т. нар. ежемесечно “подписване” сега се извършва по телефон или чрез електронна поща. Заявление-декларация за нова регистрация може да се изтегли през сайта на Агенцията по заетостта. През портала на Държавна агенция “Електронно управление” пък може да се подаде заявление под формата на електронен формуляр. Ползва се системата за електронно връчване.

Безработните ще получат от съответното бюро по труда обратно регистрационна карта с регистрационен номер, плюс координати на трудовия посредник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика