Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в своите искания

Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

По 1380 човека на ден остават без работа

Общо в бюрата по труда са регистрирани 203 615 безработни към 20 март.

Най-засегнати са заетите в преработващата промишленост и търговията

3221 безработни са били назначени

Близо 6900 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за пет дни от 16 до 20 март. Или това показва, че на ден средно 1380 човека у нас са останали без работа. Това сочат данни на Агенцията по заетостта, предоставени след запитване на “Труд”. В това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина.

От регистрираните безработни за петте дни най-голям дял са били тези, заети в преработващата промишленост – 16,6% от случаите, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 14,3%, Хотелиерство и ресторантьорство – 8,0% и Държавно управление – 7,3%. Преди това социалният министър Деница Сачева обяви, че за края на миналата седмица броят на регистрираните безработни варира от 750 до 1300 на ден.

Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни към 20 март е бил 203 615. Броят им е с 635 или с 0,3% повече в сравнение 20 февруари, когато той е бил 202 980. През същия период работа са започнали 3 221 безработни. От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места, уточняват от Агенцията по заетостта.

Те дават за сравнение същия период на миналата година, когато в бюрата по труда са се регистрирали 5190 безработни, а работа на първичен пазар са започнали 6085 души.

Бюрата по труда работят в дистанционен режим. Досегашните срещи с трудовите посредници се заменят с консултантски разговори по телефона, неприсъствено, обясниха от агенцията.

За да се предотвратят пътуването и придвижването на безработните лица до бюрата по труда, т. нар. ежемесечно “подписване” сега се извършва по телефон или чрез електронна поща. Заявление-декларация за нова регистрация може да се изтегли през сайта на Агенцията по заетостта. През портала на Държавна агенция “Електронно управление” пък може да се подаде заявление под формата на електронен формуляр. Ползва се системата за електронно връчване.

Безработните ще получат от съответното бюро по труда обратно регистрационна карта с регистрационен номер, плюс координати на трудовия посредник.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.