По 25 години затвор за тримата българи с камиона-ковчег, в който загинаха 71 мигранти

По 25 години затвор получиха трима български граждани и афганистанец от съд в Унгария за смъртта на 71 мигранти, открити задушени в камион в Австрия през 2015 г., съобщи БНР.

Четиримата бяха обвинени в убийство на 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително бебе, извършено в пика на мигрантската вълна към Европа. Срещу тях бяха повдигнати и обвинения за принадлежност към организирана престъпна група за трафик на хора. Присъдата бе произнесена от съд в унгарския град Кечкемет и може да бъде обжалвана.

Телата на мигрантите от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити в изоставен камион в Австрия на 26 август 2015 г.

Четиримата осъдени – афганистанец и трима български граждани, бяха въведени с белезници в препълнената съдебната зала от въоръжени полицаи с маски на лицата. Обвинения в трафик на хора бяха повдигнати и срещу няколко други членове на престъпната група. Те също бяха признати за виновни.

Според обвинителния акт по време на пътя си от сръбско-унгарската граница към Австрия трафикантите игнорирали виковете на мигрантите в затворената задна част на камиона, които продължили да тропат по стените до смъртта си.

Коментари

Задължително поле