Правят гуми без въздух

Ще се сменя само протекторът при износване

Всяка година по света се сменят около 200 милиона спукани гуми, чието тегло се равнява на еквивалента на 200 айфелови кули. В Европа средният живот на гумите е между 4 и 5 години, докато в Китай е по-малко от 1 година заради лошите пътища. Огромното количество негодни гуми поради продупчване, скъсване или износване създават сериозни екологични проблеми.

В търсене на нови решения преди години бяха създадени т.нар. Run on Flat гуми с подсилени страници. При загуба на налягане те позволяват движението на автомобила да продължи с по-ниска скорост до най-близкия сервиз благодарение на усилената структура на страничните части на гумата. Run on Flat моделите обаче са по-тежки и по-скъпи, поради което не са оптималното решение.

Поредният опит за създаване на безпроблемна гума е разработката на Michelin за безкамерни гуми. Те представляват едно цяло с джантата, която е свързана с многобройни гъвкави ламели от гума и смола, а върху тях се намира протекторът. Реално само протекторът ще се износва при употреба и лесно ще се заменя. Ламелите правят протектора толкова гъвкав, колкото нормална гума и така се „филтрират“ неравностите и дупките по пътя, без да има опасност от спукване.

До 5 години този тип гуми трябва да бъдат пуснати в серийно производство. Дотогава ще продължи техническата им разработка и тестовете в реални условия.

Коментари

Задължително поле