Правят регистър на биопроизводителите

Снимка: Цветан Томчев

До юли ще е готов регистърът на биопроизводителите у нас. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов по време на фермерски пазар в София с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“. Той допълни, че ще бъдат изплатени около 70 млн. лв. на биопроизводителите в седмицата от 3 до 8 юни.

Земеделският министър каза, че екипът на ведомството заедно с производители, дестилерии и института по розата ще започнат работата по нов закон за розите. „Целта е да се регулират взаимоотношенията – производител - дестилерии и да се защити българското розово масло“, обясни Порожанов и допълни, че ще бъде заложено то да може да се произвежда само от цвят от роза дамасцена.

Екоминистърът Нено Димов коментира, че продукцията от зоните „Натура 2000“ е много чиста и с добри качества. „Освен това се търгува и на добра цена, от която производителите могат да печелят“, допълни той. Защитените зони от мрежата „Натура 2000“ в България са общо 340, покриващи 34,4% от територията на страната. Това ни нарежда на едно от челните места в Европа.

Двамата министри разгледаха щандовете и опитаха продукти, произведени в зоните от мрежата от защитени територии. На пазара 17 изложители от различни зони на „Натура 2000“ представиха млечни, зърнени и розови продукти, мед, зеленчуци, билки, ядки и други екологично чисти храни и напитки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес