Практичност и лукс за цялото семейство

Новото комби поставя висок стандарт за комфорт и безопасност

В последните дни Volvo е инкубатор на автоновини - XC40 стана кола на годината в Европа, шефът на компанията Хакан Самюелсън стана личност на годината, но голямото събитие за потребителите е представянето на новото комби V60. Втората генерация на модела направи световна премиера на изложението в Женева, а първата му поява пред широка публика бе две седмици по-рано в Стокхолм. Тогава производителят показа новото поколение в естествената му среда – на улицата пред типична шведска къща. Идеята е прозрачна – да се припомнят традициите на компанията в областта на фамилните комбита и да се акцентира върху многофункционалните качества на модела, създаден да отговори на всички потребности на съвременния живот. Комбито V60 е вторият автомобил на марката в средния клас след SUV модела XC60, като предстои лансирането на лимузината S60.

Характерен скандинавски дизайн с изчистени форми, луксозна изработка, функционалност, водещи технологии за безопасност и пословична здравина – това са марковите качества на комбитата с марка Volvo. Към тях трябва да бъде добавена и електрификацията, защото всеки нов модел се предлага с алтернативни варианти на задвижване. При V60 това ще бъдат Plug-In хибридите T6 Twin Engine AWD с 340 конски сили и T8 Twin Engine AWD с 390 конски сили. Те съчетават двулитров бензинов турбо мотор и електродвигател, които задвижват четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч им отнема само 4,8 секунди, максималната скорост е 250 км/ч, а първите 100 км се изминават с приблизително 2 л гориво при заредена батерия. Освен отлична динамика хибридните версии предлагат и движение в изцяло електрически режим за изминаване на отсечки с дължина около 50 км.

Почитателите на бензиновите мотори при пазарния старт ще се насочат към варианта Т6 с двулитров турбо агрегат с ресурс от 310 конски сили, 8-степенен автоматик и двойно предаване. Впоследствие ще излязат бензинови моторизации с по-нисък ресурс. Дизеловите модели D3 и D4 с предно задвижване разполагат съответно с мощност от 150 и 190 конски сили и са свързани с 6-степенна механична или 8-степенна автоматична трансмисия. Те изминават 100 км с 4,3-4,4 л гориво.

Интериорът на V60 е максимално изчистен от бутони и луксозно обзаведен. Кокпитът е идентичен с този на по-голямата моделна линия S90/V90 и определено осигурява усещане за високо качество. Голямото разстояние между седалките и покрива позволява дори на много високи пътници да се чувстват комфортно.

Много място за пътниците

Новият модел Volvo V60 превъзхожда досегашния на дължина с 12 см и достига 4,76 м. Шведското комби е по-дълго с 3 см от най-големия по размери германски конкурент в средния клас Audi A4 Avant. И по обем на багажника V60 е шампион в категорията, тъй като товарният му отсек е с вместимост 529 л, а останалите модели побират около 500 л. При сгънати задни облегалки „шведът“ разполага с пространство от 1441 л за транспортиране на багаж.

Междуосното разстояние в сравнение с предишния модел е увеличено с 9 см до 2,87 м и по този показател V60 също е лидер в класа. Предимствата пред конкурентите му със задно предаване е напречно монтираният двигател, което също осигурява повече място за пътниците.

Аварийната спирачка функционира до 130 км/ч

По традиция Volvo предлага богато оборудване от електронни системи. Комбито V60 разполага серийно с автоматична спирачка с функции за разпознаване не само на пешеходци, но и на велосипедисти и на големи животни. Спирачната функция се активира, за да предотврати сблъсък или да го смекчи, ако е неизбежен. Тази система работи и при опасност от срещуположно приближаващи превозни средства.

Шведската компания защитава реномето си на лидер в сферата на безопасността и с други модерни животоспасяващи асистенти. Системата Pilot Assist за полуавтономно движение е доразвита и се представя много по-добре в завои, като подпомага не само завиването, но и ускорението и спирането. Тя функционира до скорост 130 км/ч на пътища с ясна маркировка.

На борда работят и други електронни асистенти за по-комфортно и сигурно пътуване. Сред тях са системите против напускане на платното и за предупреждение при напречно приближаващи автомобили при движение на заден ход. На високо ниво е комуникационната свързаност. Инфо-развлекателната система е напълно съвместима с платформите Apple Car Play и Android Auto. Водачът управлява различните функции  от цветен сензорен дисплей. Той показва навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.

Стандартно контролните прибори зад волана изобразяват данните на 8-инчов дигитален дисплей. Системата за спешни повиквания Volvo On Call предлага пакет от онлайн услуги и информации.

Коментари

Задължително поле