Превозвачите обявиха национална стачка

Няма да спират преминаването на коли през границите

Протести поне в седем големи града, хора сами излизат на улицата

Ще има алтернативни маршрути

Превозвачите обявиха ефективни стачни действия и от вторник, 10 май, превозите спират, каза за “Труд” Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Причина за това е, че през миналата седмица на среща при премиера Кирил Петков исканията им за антикризисни мерки, които да овладеят покачването на цените, реално не бяха обсъдени, а вместо това министър-председателят изгони представителите на бизнеса.

Организирани протести на превозвачите във вторник ще има в седем големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Плевен. Но много хора звънят на браншовите организации и искат да блокират Дупница, Ябланица, Самоков и други населени места. Това са хора, които не са организирани от нас, положението излиза извън контрол, коментира Йордан Арабаджиев. Причината за тези протести е недоволството на бранша от липсата на мерки за овладяване на инфлацията. В София камиони ще излязат на жълтите павета около 9-10 часа, ще има и протестно шествие на Околовръстния път на столицата.

Протести на превозвачите ще има и на повечето гранични пунктове - на Кулата, Калотина, Капитал Андреево, Русе и Видин. Но оставяме алтернативни маршрути за преминаване на границите, обясни Йордан Арабаджиев. Например на Капитал Андреево ще има протест, но на Лесово няма да има. На Видин и Русе ще има протест, но фериботите на Оряхово и Силистра ще работят. На Калотина ще има протест, но на Връшка Чука няма да има. На Кулата превозвачи ще протестират, но не и на Илинден. Протестът на граничните пунктове ще бъде през целия ден, но искам да уверя, че никъде няма да спираме леките автомобили, заяви Йордан Арабаджиев. На граничните пунктове, на които ще има протест, ще бъдат спирани само камионите.

Всичко това ще затрудни доставките в магазините и може да има дефицит на някои стоки. Ефективните стачни действия са обявени като безсрочни, докато не бъдат изпълнени исканията на превозвачите. Протести ще има няколко поредни дни, но докога ще продължат никой не знае.

Министър Събев избира с кой да преговаря

Цепят се от бранша фирми, които работят за „Еконт“

Искат да разделят бизнеса

От бранша очакват фирмата, която работи за куриерската компания на министър Събев, да продължи дейността си.

Сигурно ще има превозвачи, които ще работят, разказаха за “Труд” представители на бранша. От браншовите организации апелират превозвачите да спрат работа и да бъдат единни, за да изпълнят управляващите исканията им, които ще доведат до поевтиняване на горивата и за обикновените граждани. Сред исканията на бизнеса са за срок от шест месеца намаляване с 50% на акциза за горивата премахване на биокомпонентата в горивата, което може да намали цените им с 45-50 ст. за литър.

Но очакванията на бранша са някои превозвачи да продължат да работят, като например фирма, която вози пратки на “Еконт” - куриерската фирма на министъра на транспорта Николай Събев. Слушаме изказвания на транспортния министър и оставаме с впечатлението, че управляващите искат да водят преговори, но само с тези, които те си изберат, заявиха за “Труд” представители на превозвачите. “Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, отговорната част от бизнеса, ще се съберем и ще обсъдим с радост въпросите. С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма нужда да преговаряме”, заяви в понеделник министър Събев.

Превозвачи виждат в тези думи на министъра опит браншът за бъде разделен. И ако протестът излезе извън контрол протестиращите фирми да бъдат набедени за виновни. “Разумният политик търси диалог, търси комуникация. В момента ние такова нещо не виждаме”, заявиха превозвачи.

Според представители на бизнеса, това е опит за манипулиране на общественото мнение, че едните превозвачи са лошите, които шантажират правителството, но има други, които искат да водят преговори. Реално на срещата при премиера Кирил Петков преди дни са останали от една фирма, която работи за “Еконт”. 

Не се знае дали в протеста ще се включат още няколко превозвача, които заедно с тази фирма, членуват в една браншова организация.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика