Алианц заема водеща позиция в животозастраховането

По 20 000 лв. глоби за наркопроизводители

Уседналост до школото дава предимство на първолаци

Почти три години след трагедията Варненският окръжен съд реши: Три години затвор за гинеколог, причинил смъртта на бебе

Елена Йончева: Не работя за български, нито за чужди служби, премиерът Борисов би трябвало да има такава информация

Наложиха ограничения за Котленския проход Пътищата Твърдица-Елена и Сливен-Стара река - забранени за камиони

Клошарско „общежитие“ пламна на 19-ти етаж Запалена свещ е станала причина за пожара

ВМРО: Опасни секти и крайни учения настъпват в цялата страна Воеводите готвят напълно нов закон за вероизповеданията

Министър Ангелкова: Директната авиолиния София-Баку ще увеличи броя на туристите

КС отряза Мая Манолова за частичното изплащане на заплати

Еколози на крак заради слуз в Янтра, бактерия превзела дъното Заради намалената скорост на реката дъното обрасло с бактерия

Отличиха шуменски прокурори

Белодробната болница в Търново планира приходи от 877 000 лева за тази година Дружеството разполага със собствени средства в размер на 584 000 лева

Oще чакаме част от оборудването на АЕЦ „Белене“

Конституционният съд прие като доказателства заявленията на Делян Добрев за оставка и за оттеглянето й

Преди 70 години адвокат разделя Индия и Пакистан Милиони празнуват независимостта, без да знаят в коя държава ще живеят

Преди 70 г. британски адвокат е натоварен със задачата да раздели управляваната от Великобритания Индия на две независими държави. Той имал едва 5 седмици да направи това и линиите, които прекарва в региона водят до ужасна трагедия. Която все още трови връзките между двете страни, разказва Би Би Си.

Този мъж – Сирил Радклиф, е трябвало буквално да реши съдбата на огромната територия с население от около 400 милиона души. След Втората световна война Великобритания спешно решава, че трябва да предостави самоуправление на Индия. Но приема и искане на местните мюсюлмани за създаване на нова държава. Така на 14 август 1947 г. се появява населеният предимно с мюсюлмани Пакистан. На следващия ден – 15 август, пък е обявена независимостта на Индия, в която мнозинство са индуистите. Това е така, за да може британският генерал-губернатор на Индия лорд Луис Маунтбатън да може да присъства и на двете церемонии.

Но в два района на Индия има две огромни провинции, в които живеят приблизително равен брой мюсюлмани и индуисти – Бенгалия – на изток, и Пенджаб – на запад. Работата на Радклиф е била да раздели тези две провинции. А подобна задача – да разделиш общества, които са живели заедно векове наред, била изключително сложна. Още повече, че разчитал на остарели карти и данни за състава на населението. Решението за новите граници било взето след обявяването на независимост и милиони отпразнували новината, без да знаят в коя от новите държави живеят. Британските колониални управници напускат разделената на две Индия, в която започва масово преселение на около 15 млн. души. Мюсюлмани, които трябва да се изселят в новосъздадения Пакистан, и индуисти, които трябва да напуснат бъдещата Ислямска република. В хаоса на миграцията избухва невиждано насилие, в което загиват между 1 и 2 млн. души.

Самият Радклиф се завръща в Лондон, където е награден с орден и никога повече не посещава новите държави.

 

Разделение или независимост

Камила Шамзи
Камила Шамзи

Когато растях, разделянето бе не толкова историческо събитие, а по-скоро семейна история, споделя пред “Гардиън” пакистанската писателка Камила Шамзи (43 г.). Разделянето направи половината ми семейство пакистанци, а останалата част – индийци. Разделянето направи така, че моята баба да не може да получи виза да посети умиращата си майка.

Но в Пакистан към 1947 г. бе прикачена думата “независимост”, а не “разделяне” за разлика от британските учебници. Защото да говорим за независимост на Пакистан и Индия означава да признаем краха на колониалното управление. Далеч по-лесно е да говорим за “разделяне”, което предполага, че всичко се е разпаднало, когато британците са напуснали, сякаш разпадът не е пряк резултат от политиката “разделяй и владей”.

15-100

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Мръсните гадове англосаксонците са нацепили всички народи над , които са имали власт. За това Англия ще потъне и няма да остане нищо от нея и от гадовете английски.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.