Предприети са превантивни мерки за недопускане на морбили в област Стара Загора

Регистрираните случаи на морбили в България до 17 юни са 933 и са в единадесет области. Стара Загора не е сред тях, но Регионална здравна инспекция обяви спешни превантивни мерки за недопускане на тежкото заразно заболяване, водещо и до летален изход.

За предпазване на децата от морбили и други тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения най-добрата защита е извършването на имунизация (имунизация на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст).

При липса на детето в имунизационния му паспорт данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация, заяви д-р Златина Нанева, директор на Регионална здравна испекция – Стара Загора.

Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили.

Изследването може да се извърши в регистрирани медико-диагностични лаборатории.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Около 4 – 5% от децата в старозагорско не са имунизирани поради отсъствие от страната, или други причини, но има случаи и на отказ от страна на родителите, за което им е съставен акт.

Препоръчва се на майките, чиито деца са под 13 месеца и все още не се имунизирани, да избягват събирания и пътуване в области, в които има случаи на болни от морбили. От РЗИ ще уведомяват работодатели, които имат служители от държави, засегнати от морбили. „Препоръчваме на работодателите, които имат такива работници, на кметовете, които знаят, че има временни работници, да ги посъветват да си направят изследване за имунния статус и ако нямат защитен титър, да се обръщат към нас” - д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Стара Загора.

Регионалната здравна инспекция ще направи предписание до лечебните заведения в област Стара Загора персоналът да работи с предпазни маски, защото заболяването се предава по въздушно-капков път.

Коментари

Задължително поле