Президентът Радев на Петрова нива: Няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби

Огнено зарево се издигна по време на тържествената заря-проверка над Петрова нива в събота вечер. В историческата местност в събота вечер се чества 116- та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

На Петрова нива пристигна президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда съборът, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, Валаери Симеонов, лидер на НФСБ, гости, депутати от различни политически сили.

Президентът присъства на отслужването на заупокойна молитва в храма „Света Петка“ от Сливенския митрополит Йоаникий. След това той прие почетния строй на представителните армейски части. По време тържествената държавният глава каза в тържественото си слово:

"Нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите. Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби... Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!"

И тази година, Петрова нива бе без чалга, с много развети български знамена. Хора се стекоха от цялата страна в Странджа, където преди 116 г. се е взело историческо решение за въстанието.

Коментари

Задължително поле