Президентът Румен Радев: Магията на българския фолклор няма възраст, нито граници

Държавният глава откри XV-я фолклорен събор край Петропавловския манастир над Лясковец

Това е събор, на който можем да усетим непреходната сила на българския дух и традиции. Огромно удоволствие да бъдеш на място, събрало хиляди участници и почитатели на българския фолклор. Особено ме радва присъствието на десетки детски и младежки фолклорни формации, което е показателно за непресъхващата и неугасваща привързаност на българина към фолклора. Това заяви президентът Румен Радев на официалното откриване в събота на XV-то издание на фолклорния събор на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец.

Над 4000 изпълнители се събраха, за да участват в едно от най-големите фолклорни събития в България.

Президентът поздрави кметовете на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, които са организатори на пищната проява.

"Преди десетилетия трите красиви български града- Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, поставиха началото на този празник. Но те продължават тази прекрасна традиция и ни дават стойностен пример, че можем да имаме успех като нация само, когато имаме обща цел и единство на усилията.

Тези кметове утвърждават Петропавловския събор като национална среща на единния български дух. Той е жив навсякъде около нас днес-и в красивите носии, и в музикалните ритми. Вижда се и в желанието, с което се приобщават все повече състави от цялата страна и явно скоро двете сцени няма да стигат", обяви Радев.

Държавният глава сподели, че от организаторите на събора разбрал, че най-възрастният участник е на 88 г., а най-младият на 4 години.

"Това показва, че за магията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина-че за тази магия няма и граници. Усещането за непреходна България, тази на силното българско творчество, на устойчивия, жилав български характер, на живия християнски дух, е особено силно тук в тази красива околност и в 9-вековната сянка на манастира "Св.Св.Петър и Павел".

Нека не забравяме, че този манастир помни епохални исторически събития и национални герои. Приютявал е славни апостоли. С него е свързана съдбата на не един виден възрожденски деец. От тук води началото си първото българско богословско училище. Този бележит български манастир е вграден здраво в нашата история и е един от нейните вековни стожери. Затова и днес покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединението около традиции и дух и българска национална идентичност", подчерта Румен Радев.

В творческата проява се изявиха 140 певческите групи, повече от 40 – фолклорните формации и състави, 60 са индивидуалните изпълнители. Гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи.

Коментари

Задължително поле