През месец май: Покупките на големи камиони паднаха с 82%

През май в страната са регистрирани само 70 големи камиона, което е спад с 81,7%.

При бусовете спадът е с 31%

Продажбите на нови камиони с максимално допустима маса над 16 тона през месец май намаляха с 81,7% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Европейската асоциация на производителите на автомобили. През май в страната са регистрирани само 70 големи камиона, при 382 за същия месец на миналата година. Причината за това е спадът на потреблението на домакинствата. От една стана хората купуват по-малко дрехи и стоки за дома. А от друга и обемите на работа на много завод в Европа бяха намалени, което директно се отразява на обема на превозите.

България е сред страните, в които продажбите на камиони са намалели най-рязко. По-голям е спадът само в Естония (-87,4% до 16 камиона над 16 тона) и Литва (-84,6% до 148 камиона). Причината е, че българските компании извършват много превози в Европа и настоящата криза директно им се отразява. Средно за страните от ЕС намалението на продажбите на нови големи камиони е с близо 60%.

По спад на продажбите на по-малките камиони с допустима максимална маса между 3,5 и 16 тона България също влиза в топ три на страните от ЕС. У нас през май са регистрирани само 80 такива камиона, което е със 79,4% по-малко от същия месец на миналата година. По-голям е спадът само в Естония (-85,2% до 20 камиона между 3,5 и 16 тона) и Литва (-84,8% до 149). Средно за страните от ЕС намалението в покупките на такива камиони е с 57%.

При автобусите спадат на продажбите през май у нас е със 76,5%. За месец в стараната са регистрирани само 4 нови автобуса.

При малките бусове под 3,5 тона също има голям спад в продажбите, но ситуацията не е толкова драматична, колкото при големите камиони. Регистрираните бусове в страната през май са 315, което е спад с 31% на годишна база. Средното намаление в продажбите на бусове в страните от ЕС е с 41%.

Коментари

Задължително поле