Кадастралната карта с 94% покритие

Онлайн услугите в агенцията използват само 1 на 10 души

Нов софтуер предоставя улеснения за общините

Амбициозната цел на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е покритието на страната през 2019 г. да нарастне до 94%. В момента то е едва 66% и покрива 13 милиона от имотите в страната, припомни Виолета Коритарова, изп.-директор на Кадастъра.

По думите й останалите 6% са малките населени места. А старите кадастрални планове да бъдат цифровизирани, предложи тя.

Междувременно започва изработването на специализирани карти в кадастралната карта на страната, които ще дават по- подробни данни на имотите и земята под тях, заяви зам.-министърът на регионалното министерство Валентин Йовов.

Въпреки, че Кадастърът предлага онлайн услуги, само 10% от хората ги използват. Причините са липса на идентификация – електронен подпис и непризнаването на документа от общини и структури. Това стана ясно по време на международен форум за развитието на жилищния сектор, на който вестник “Труд” е медиен партньор. Събитието събрa български и чуждестранни експерти нa ООН, регионалното министертсво, бизнесът, неправителствените организации и общинитe, за да обсъдят важните теми за сектора.

Беше представен и нов софтуер, който да подпомага общините да съберат на едно място цялата нужна информация за устройственият план на града и то дигитално. Такива системи вече работят във Враца, Шумен, Плевен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти