Премиерът бесен за апартаментите на греха

“В ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали, се подава оставка”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Президентът се довери на Славчев, който също има имотен проблем

Замесените в скандала с евтини апартаменти да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск. Това препоръча премиерът Бойко Борисов, който не назова конкретни имена. Заради скандала с поста вече се простиха правосъдният министър Цецка Цачева и двама зам.-министри – на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов. Цветан Цветанов, хвърли оставка като шеф на парламентарната група на ГЕРБ и напусна парламента.

Оказа се обаче, че и други на ръководни постове са се сдобили с евтини жилища, а главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки по случаите.

“Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие или зам.-министър на спорта, се подава оставка”, коментира премиерът Бойко Борисов по повод уличените в имотния скандал, сред които съпругата на Лозан Панов, председател на ВКС, синът на Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена служба, и Пламен Георгиев, председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

“Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега, но понеже има хора и от съдебната система, те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички - да излязат в дълъг отпуск, докато различни от тях институции направят проверките”, препоръча премиерът.

Малко след призива на Борисов председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск. В изявление, изпратено до медиите той обясни, че “излизането му в отпуск е мотивирано от желанието му проверката, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна”. Георгиев декларира, че освен “пълна готовност за съдействие, винаги е спазвал законите, а в дейността си се е ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти”.

От президентството пък разпространиха съобщение, че още в сряда са снели доверието си от Пламен Георгиев и като доказателство посочиха, че са поканили неговия заместник Антон Славчев да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС на 8 април. Самият Славчев също се оказа замесен в имотния скандал - той не е декларирал пълната цена на апартамента си, както и остъклена тераса от 244 кв. м.

Министърът на туризма Николина Ангелкова: Апартаментът е купен на етап груб строеж

Апартаментът на министъра на туризма Николина Ангелкова е купен от родителите й, с техни средства, но на нейно име. Сделката е станала през 2008 г., когато апартаментът е бил на етап груб строеж (АКТ 14), а цената е 75 хил. лв. Това уточни министърът на туризма Николина Ангелкова по повод обвинението на Валери Симеонов, че има евтин апартамент в столичния кв. „Овча Купел”. Министърът заяви още, че апартаментът е 116 кв. метра, а другите са гараж, мазе и общи части.

Ангелкова допълни, че сумата в имотната декларация от 2011 г. е сбъркана и е въведена данъчната оценка на имота. „Ще направя, каквото премиерът Борисов разпореди. За мен е важно да си върша работата съобразно закона и е жалко, когато без да имат доказателства се правят внушения и манипулации”, каза министър Ангелкова.

„Труд“ предлага на президента Румен Радев да зададе следните въпроси на заседанието на КСНС за корупцията:

1. Защо 80% от субсидиите в земеделието се раздават на 6% от стопаните?

2. Колко зърнени босове карат “Ролс Ройс” или “Бентли”?

3. Защо гръцките плодове и зеленчуци са по-евтини от българските?

4. Има ли договорени имоти в сградата на “Златен век” и от кого са договорени?

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди: Данъчни проверки за Георгиев, Сарафов и жената на Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки по публикации за придобити недвижими имоти от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд.

По твърденията за невярно деклариран имот Пламен Георгиев е възложено на инспектори от НАП–София да извършат данъчни проверки. Ще се прецени дали има съответствие на между декларираните доходи на Георгиев и съпругата му и имущественото им състояние в периода 2013 г. - 2018 г. От НАП ще проверяват и твърденията за скъпи недвижимите имоти на Сарафов и сина му, придобити през 2018 г. и 2019 г., като информацията вече е изпратена и на КПКОНПИ.

Във връзка с придобиването на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик Елисавета Панова от фирма „Артекс”, както и по материалите с твърдения за конфликт на интереси на съпруга й Лозан Панов, за което има и сигнал, прокуратурата е възложила данъчна проверка на НАП и е пратила материалите по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет, за да извърши проверки за конфликт на интереси.

БСП поиска отстраняване на антикорупционни шефове

Заради „Апартаментгейт” от БСП поискаха отстраняване от постовете на шефове в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Соцдепутатите ще внесат подписи в парламента с искане за отстраняване на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ, стана ясно от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Червените поискаха освобождаването и на заместника му Антон Славчев. Светкавичният отпуск на Пламен Георгиев от „Позитано” 20 нарекоха "начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и той да се върне на бял кон някой ден”. "Отстраняването на ръководството на КПКОНПИ няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите, които и да са те, да си избират тези, които ще ги проверяват. Резултатът от такова решение е ясен - никога няма да има докрай борба с корупцията по високите етажи на властта, защото са взаимно зависими и обвързани", категорична бе Корнелия Нинова. Тя посочи, че на КСНС при президента Румен Радев в понеделник ще предложи 3 - 4 конкретни и различни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи на властта.

”Внасянето на подписката за отстраняване на председателя на КПКОНПИ и неговия заместник не означава, че се връщаме в парламента”, уточни още Нинова. Председателят на КПКОНПИ бе гласуван от Народното събрание миналата година в началото на март. "За" избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха "против", а 4 се въздържаха.

Шефът на ВКС Лозан Панов: Аз съм най-минатият

„Аз излизaм нaй-минaтият чoвeк от цялата тази групичка – нe cъм coбcтвeник нa имoт, a oт мeн ce иcкa дa ce oткaжa дa paбoтя кaтo пoдaм ocтaвкa или излязa в oтпycк”, коментира пред журналисти вчера шефът на ВКС Лозан Панов. Ha въпpoc дaли e знaeл зa cдeлкaтa c aпapтaмeнтa на жена му, строен от кумовете му Мирянови, Панов oтгoвopи: „Paзбиpa ce, чe знaex”. И добави, че всеки имал право да си избира кумовете.

Панов потвърди и абсурда, че с жена му плащат наем на нейната фирма с думите: „Пo зaкoн, кoгaтo coбcтвeник e юpидичecкo лицe, ecтecтвeнo, чe мy ce дължи нaeм oт oнзи, кoйтo гo e нaeл”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България