Премиерът Бойко Борисов към Слави Трифонов: Колега, излез и поеми отговорност!

Нали всички говорехте за Велико народно събрание? Свикваме го и почваме на чисто, каза още лидерът на ГЕРБ

Да не хвърлят държавата в хаос, давам им 10 депутати

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов да поеме отговорност за съставяне на правителство. Този призив отправи към втората по големина политическа сила в 45-то Народно събрание премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. “С над половин милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. 

Дали е първи, или втори, в случая няма никакво значение”, каза Борисов в началото на първото заседание на кабинета след изборите. “Ние с нашия опит, експертиза, убедителна победа, сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред”, отбеляза Борисов по адрес на Трифонов. И продължи: “Затова най-колегиално го моля да почнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, областни управители. Това е много тежка, сложна задача и изисква определено време.

Така че, да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Нещо повече, ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да има 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата”, категоричен бе Борисов. Пред министрите той коментира, че новите избори не биха били са решение в този момент. “Виждам огромна безотговорност от другите политически партии и дори някои стигат дотам, че след като похарчихме 150-160 милиона и завчера свършиха изборите, изпитват неудовлетворено желание за още - нови избори”, заяви Борисов по повод на изявленията на “Демократична България”, че нови избори не са проблем. Но даде да се разбере, че от ГЕРБ са най-готови да влязат веднага в нова предизборна кампания: “Не ни е страх. Партията е в прекрасна форма!”.

Борисов призова и лидерите на останалите партии от парламента да бъдат отговорни: “Ето сега, анти-ГЕРБ, анти-СДС, анти-Патриотичен фронт... имат прекрасна възможност в парламента да направят мнозинство. Не им трябват нови избори. Те имат предостатъчно в парламента да направят 200 гласа. Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос!”.

На финала премиерът Борисов постави темата отново и за свикване на Велико народно събрание (ВНС). “Ето ви решение - нали всички говорехте за Велико народно събрание, мажоритарни избори? Събира се това Народно събрание, гласува се искане, проекта на (президента) Радев за Конституция да си го внесе президента, да го реши събранието, свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и почваме на чисто”, предложи Бойко Борисов.
“Няма да коментираме изявленията на Борисов”, каза лаконично Тошко Йорданов, зам.-председател на “Има такъв народ”.

Слави Трифонов отговори във фейсбук:

Има ясна законова процедура

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения