Премиерът Бойко Борисов: Храните у нас вредни, но скъпи

Перилните препарати и козметиката са с по-лошо качество за някои членки на ЕС

Бих се пошегувал с един надпис в казармата – “Службата е тежка, но за сметка на това продължителна”, в този дух: “Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум на високо равнище за двойния стандарт при храните и продуктите в Еропейския съюз.

“Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези производители, защото страшно обидно звучи. От години съм един от най-големите защитници на европейската перспектива, дори не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи компании да си позволят да правят подобно нещо – да предлагат един и същ продукт под една и съща марка, но с различия в хранителните качества в страни от Западна и Източна Европа. Ние сме се отнасяли с уважение и сме помагали за навлизането на продуктите им на нашия пазар”. С тези думи премиерът Борисов заяви недоволството си от по-ниското качество на стоките в страната спрямо държави от Западна Европа. “Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени”, огорчено коментира Борисов.

Темата за качеството на храните събра в София еврокомисири, министри на икономиката, на земеделието и на здравеопазването на държавите членки на ЕС, както и ръководители на съответните национални органи за защита на потребителите и за безопасност на храните.

“Това е категорична дискриминация, това е обидно, по-богати ли са българските потребители, че да плащат двойно повече”, коментира министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова. По думите й става въпрос не само за храни, но и за перилни препарати и козметика.

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи обобщени данни от трите изследвания за двоен стандарт, проведени през последните 10 месеца. Те включват общо 228 проби. При 18% са констатирани различия по състава или хранителната стойност. Сред по-съществените различия на продуктите у нас са адаптирани млека за малки деца с по-високо съдържание на растителни мазнини, включително палмови, моцарела с различна консистенция и нетното количество, както и маргарин с по-ниско съдържание на мазнини.

Глоби за нелоялни практики

Граждани ще съдят производителите

Европейската комисия е разработила нов механизъм за защита от нелоялни търговски практики, който страните-членки на ЕС ще могат да прилагат до няколко седмици. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Вера Йорува. По думите й ЕК ще промени директивата за нелоялни търговски практики, така че фирмите, които предлагат храни или продукти под една марка, но с различни качества или ценови диапазони в страни от ЕС, да бъдат санкционирани. Като колективни искове срещи производителите ще могат да завеждат и граждани. По време на форума беше предложена и санкция в размер до 4% от годишния оборот на компанията. Механизмът ще въведе единни стандарти при храните, като според омбудсмана Мая Манолова е нужно специален европейски орган да следи спазването им.

Коментари

Задължително поле