Влак удари 13-годишно момиче край гара Кумарица, детето е в болница

Мощна зимна буря удари Северна Япония

47-годишен мъж загина при рязане на дърва край село Теплен

Трима души пострадаха във верижна катастрофа на пътя между Лясковец и Долна Оряховица

Министърът на вътрешните работи свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд

Димитър Маргаритов, КЗП: Новият пакет от мерки цели повишаване на информираността на потребителите

Какво става, когато гинеколог и зъболекар си разменят професиите?

Шефът на РИОСВ-София: Законът забранява отглеждането в домашни условия на диви котки

21-годишен се барикадира в банка във Флорида и застреля петима души 

АПИ: Пътните настилки в страната са предимно мокри

Коте бедства четвърти ден на 15-метрово дърво в Своге, няма кой да го свали

Камарата на представителите забрани реч на Тръмп, докато не приключи частичната парализа на държавната администрация

Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатически отношения със САЩ

16 области в страната са в грипна епидемия

Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Премиерът Бойко Борисов: Храните у нас вредни, но скъпи Перилните препарати и козметиката са с по-лошо качество за някои членки на ЕС

„Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени”, огорчено коментира темата за двойния стандарт при храните премиерът Бойко Борисов. Снимка Пламен Стоименов

Бих се пошегувал с един надпис в казармата – “Службата е тежка, но за сметка на това продължителна”, в този дух: “Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум на високо равнище за двойния стандарт при храните и продуктите в Еропейския съюз.
“Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези производители, защото страшно обидно звучи. От години съм един от най-големите защитници на европейската перспектива, дори не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи компании да си позволят да правят подобно нещо – да предлагат един и същ продукт под една и съща марка, но с различия в хранителните качества в страни от Западна и Източна Европа. Ние сме се отнасяли с уважение и сме помагали за навлизането на продуктите им на нашия пазар”. С тези думи премиерът Борисов заяви недоволството си от по-ниското качество на стоките в страната спрямо държави от Западна Европа. “Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени”, огорчено коментира Борисов.

Темата за качеството на храните събра в София еврокомисири, министри на икономиката, на земеделието и на здравеопазването на държавите членки на ЕС, както и ръководители на съответните национални органи за защита на потребителите и за безопасност на храните.

“Това е категорична дискриминация, това е обидно, по-богати ли са българските потребители, че да плащат двойно повече”, коментира министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова. По думите й става въпрос не само за храни, но и за перилни препарати и козметика.

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи обобщени данни от трите изследвания за двоен стандарт, проведени през последните 10 месеца. Те включват общо 228 проби. При 18% са констатирани различия по състава или хранителната стойност. Сред по-съществените различия на продуктите у нас са адаптирани млека за малки деца с по-високо съдържание на растителни мазнини, включително палмови, моцарела с различна консистенция и нетното количество, както и маргарин с по-ниско съдържание на мазнини.

Глоби за нелоялни практики
Граждани ще съдят производителите

Европейската комисия е разработила нов механизъм за защита от нелоялни търговски практики, който страните-членки на ЕС ще могат да прилагат до няколко седмици. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Вера Йорува. По думите й ЕК ще промени директивата за нелоялни търговски практики, така че фирмите, които предлагат храни или продукти под една марка, но с различни качества или ценови диапазони в страни от ЕС, да бъдат санкционирани. Като колективни искове срещи производителите ще могат да завеждат и граждани. По време на форума беше предложена и санкция в размер до 4% от годишния оборот на компанията. Механизмът ще въведе единни стандарти при храните, като според омбудсмана Мая Манолова е нужно специален европейски орган да следи спазването им.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. То и крадецо бойко заедно с айдуците и началниците му са вредни. Над 70% от народа мизерува заради тях. Милиони избягаха от България и други се канят да бягат. А всяка година крадецо бойко краде с айдуците си между 20 и 40 милиарда лева, които делка с началниците си. Та сега верва ли някой, че фабриките и заводите на началниците му ще започнат да бълват качествени храни за лошия матриял?

  2. Точно действие на Правителството и Премиера в точно време. За проблемите няма нужда да се говори на бутилка „Мента“ в селската кръчма в компанията на „загубили от прехода“ мрънкачи, а точно, когато сме председатели на Е.С. можем да повдигнем теми полезни за цяла Европа. Българската държава показва силата на идеите си с действия и инициативи пред всички, открито и сериозно!

  3. То при такива управници в държавата от 70 години няма друг начин освен да сме тоалетната на Европа. Затова и всичко читаво се изнася а циганията тук се множи в геометрична прогресия. Нормално е след такъв геноцид и нацията да изчезне. като белия носорог .

  4. Посъветвайте европейските лидери докато са в България да напълнят резервоарите на лимозините си от OMV или SHELL. Като ще говорим за двоен стандатрт, нека да е за всичко

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.