Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали

Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Имахме ЕНП среща на лидерите, с г-н Тимерманс се видяхме, знаете, че той е кандидат на социалистите (за председател на ЕК - бел.ред.), но в същото време и голям приятел на България. Това каза премиерът Борисов за срещата си със зам.-председателя на ЕК преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Благодарих му за добрия доклад по механизма за сътрудничество и проверка, споделихме впечатленията, които има, насърчи ме да продължим и със следващите три точки и го информирах за това тълкувателно решение по гражданската конфискация и мерките, за да не се вдигне вълната, преди да сме свършили работа, заяви премиерът относно решението, че не може да се отнема имущество, ако обвинението е отпаднало.

Вчера, знаете, в правната комисия мина, въпреки решението на Конституционния съд и има тълкувателно решение за гражданската конфискация от ВКС, напомни премиерът. Той допълни, че в най-скоро време ще бъде направена поправка, в която ще има изречение, в което се казва, че за гражданската конфискация от КОНПИ, това, което е придобито по престъпен начин, ще се конфискува, а наказателното преследване ще си върви по другото направление. Борисов подчерта, че е получил подкрепа от страна на Тимерманс: "Получихме голяма подкрепа от негова страна, абсолютно това го удовлетворява".

Борисов заяви още, че с Тимерманс са разговаряли и за Шенген и направеното от България, особено в борбата с контрабандата, това са впечатляващи резултати, той публично го е казвал. Поразказах му още малко за арестите и оръжията, много бяха впечатлени от количеството открито оръжие, каза Борисов по повод разкритите при операция на ГДБОП големи количества оръжия, взрив и боеприпаси.

Интересуваше го още по наркотиците какво сме задържали, защото сме водещи в Европа в залавянето на подобни синтетики, разказа още премиерът.

По темата за арестите в Държавната агенцията за българите в чужбина чухме само похвали, заяви Борисов. 20 арестувани, разбити канали, само похвали, допълни министър-председателят.

В понеделник имах среща с европейските посланици и на всеки един раздадохме брошура точно как и какво сме направили. Отделно, след като разпоредих, 10 години назад с партньорските служби име по име го проверяват, дали някъде в Европа или по света няма човек с някакво престъпление, към този момент няма, каза Борисов. "Както в Германия задържаха шефката на миграцията и я обвиниха в корупция, така и ние в България ги задържахме и това се толерира и получаваме поздравления.

На въпрос относно идеята Шенген да отпадне частично и дали това устройва България, премиерът отговори: "Шенген по земя вече няма, навсякъде има граници, по въздух нашите граници са доказани, че са шенгенски. За сухопътната граница страха на някои европейски държави, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, така както нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Гърция Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат, поясни Борисов.

Коментари

Задължително поле