Премиерът Борисов от Сараево: С такъв балкански манталитет ще тъпчем на едно място (ВИДЕО)

Снимка: Цветан Томчев

Всички много искаме да се случат много неща - от магистрали до дигитална инфраструктура, но с такъв манталитет ще тъпчем на едно място, с балкански манталитет. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Сараево след изказването си пред участниците в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

"Всички колеги започнаха, че Европа ни е виновна, че няма процедура за присъединяване", каза Борисов. И аз им казах, че с нашите Балкански номера..ето днес три държави, които са от ПСЮИЕ и членове на ЕС - Хърватия, Румъния и Гърция са представени от държавни секретари".

"Косово, който е следващият председател на ПСЮИЕ - не е представен от нито един, защото са обидени от начина, по-който са били поканени. За какво присъединяване към ЕС може да иде реч при такова поведение", коментира премиерът.

"Чухте на сръбската премиерка Анна Бърнабич какво й казах относно Дачич, защото тя беше там когато говорих и тя не се впечатли, защото нищо не съм казал", коментира Борисов.

Няма напрежение между България и Сърбия, каза Борисов. Попитах Бърнабич защо Ивица Дачич не излезе да ми благодари, когато на 13 юни поканих сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи и да тренират. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го позволил? България, разбира се, защото имаме авторитет и никой не ни се скара, никой не ни се сърди. Тогава техният военен министър седеше до нашия военен министър. А сега чул, недочул, си позволява да ми вика посланика и да казва, че поведението ми е неприемливо. До вчера говорех с най-добри думи, но сега докато не се извини, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич”, уточни Борисов.

"Предупредих пак - ако някой утре си позволява да ми вика посланици вече ще се скараме", заяви той. Ето резултатите от всичко, което надробяваме, допълни той.

"ЕС значи не само европейски фондове, не само милиарди левове, не само инфраструктура- значи отговорност и придвидимост. Значи, че няма значение кой е политикът днес", обясни министър-председателят.

"Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора ще имат една и съща политика като държави. Трябва да се стегнем и да си подредим Балканите", каза Борисов.

Борисов за срещата с Ердоган: виждате, че са най-мили внимателни и любезни. България им е толкова важна и любима, защото целият им трафик минава през България, коментира Борисов.

"Колкото по-малко се говори и се действа, толкова по-добре, защото няма нищо по-добре от общите инвестиции, каза премиерът.

 

Коментари

Задължително поле