Преяждането и алкохолният запой по празниците са опасни за здравето

Дългият пост, съчетан с ограничен обем храна преди Коледа и последващото обилно хранене по празниците могат да се превърнат в източник на проблеми за панкреаса и стомаха и да отключат сериозни заболявания, налагащи включително спешна хирургическа намеса. Различните видове алкохол, най-вече бялото вино, както и безалкохолни напитки с жълт оцветител пък могат да бъдат източник на алергии, предупреждават лекарите.

Прекаляването с храна и напитки по празниците е вредно, категорични са специалистите. Преяждането с месна храна може да навреди на панкреаса, разказва пред БНР доц. Михаил Радионов, началник на Клиниката по хирургия в Университетска болница "Света Анна":

Панкреасът е адаптиран в продължителен период от време да работи на по-нисък режим, особено когато се пости, но когато се натовари рязко с храни, богати на белтъчини и мазнини, като животинските храни, това го вкарва в ускоряване на режима на работа. Жлезата трябва да отговори на получената храна с една хиперпродукция на вещества. Допълнителен провокативен елемент е алкохолът, тъй като той поначало дразни жлезата. Комбинацията от двете неща води до възпаление, известно като панкреатит, което е животозастрашаващо състояние.

Преяждането с мазни храни и туршии, както и прекаляването с алкохола, дразни лигавицата на стомаха и нерядко предизвиква остри гастрити, някои от тях с кръвоизливи.

Основен причинител на алергии при по-възрастните хора се явяват храните с консерванти, казва доц. Соня Генова, алерголог в "Пирогов":

Когато храните са полезни, когато са без консерванти, когато не са били замразявани, това са хубави храни. Но когато една храна, дори и вегетарианска, е с консерванти, тя е риск. Риск не толкова от алергия, а от псевдоалергия. Псевдоалергия значи, че там няма класическа алергична реакция, а се получава уртикария.

Алкохолът при някои хора дава такава реакция, каквато би дала консумацията на храни с много Е-та, подчертава доц. Генова. Това се случва по-често при консумация на бяло вино:

Технологията за приготвяне на бялото вино е такава, че съдържа точно тези средства, които предизвикват уртикарии, ринити, отоци и много хора идват при алерголога. С червеното вино нещата не стоят така.

Алергична реакция може да се получи, ако деца или възрастни са пили безалкохолни напитки с жълти оцветители. Последните изследвания откриват и ефекти на жълтия оцветител в някои лекарства. Соня Генова допълва, че при газираните напитки оцветяването е много съществено:

При жълтите напитки оцветяването се прави с боя, която е идеален хистаминолибератор.

Хората трябва да внимават и с жълтооцветени таблетки лекарства, които биха могли да предизвикат подобни отклонения.

Коментари

Задължително поле