Приключи ли пътят на едноръкия Ахмед?

Грузинските сили за сигурност изглежда са ликвидирали Ахмед Чатаев - един от най-опасните терористи в Европа

ГРУЗИЯ. От специалния пратеник на "Труд"

Грузинците считат Годердзи Ургебадзе за светец. Отец Гавраил, както е познат в православната църква, се опълчва на комунизма в най-свирепите мрачните години на съветския режим. Всичко започва с публично изгаряне на портрета на Ленин, по време на първомайска манифестация. Вкарват го в лудница, изтезават го, но той оцелява и се посвещава на вярата. Неговите пророчества се сбъдват едно след друго. Това, което още не е дошло на дневен ред е битката с Антихриста. Според него Грузия ще се превърне в обетована земя, когато тя започне и Дяволът няма да има място тук.

Странно, но точно на булеварда, кръстен на негово име - „Бери Габриел Салоси“ , изглежда приключи една дълга битка с бродещия като дявол из Европа активист на „Имарат Кавказ“ и „Ислямска държава“ – Ахмед Чатаев. Той е може би един от най-мрачните терористи през последните години. „Едноръкият Ахмед“ се изплъзваше като шейтан от властите, включително и от България, където бе пуснат след натиск от правозащитни организации. Това е терористът, отговорен за най-кървавите атентати в Истанбул – този на летище „Ататюрк“ и нощния клуб „Рейна“. Жертвите бяха десетки.

Ето как приключи всичко за него, тук в Грузия.

Миналият вторник, служители на службите в Тбилиси задържат при специална операция гражданин на Русия, за когото имат съмнение, че е част от терористична група. От него са иззети оръжия. При разпита се установява, че той има съратници, които се укриват в града.

Става дума за трима изключително опасни членове на „Ислямска държава“, също граждани на Русия, които са се установили в квартира на същия булевард. Агенти, под прикритието на служители на комунална компания, успяват да влязат в квартирата и да огледат обстановката. Веднага е взето решение да се щурмува квартирата и да бъдат арестувани заподозрените.

Група от спецчастите пристига на мястото, но очевидно терористите са се усетили още при предишните „гости“ и посрещат полицаите с автоматични откоси и ръчни гранати. Едва тогава полицията разбира на какво точно са попаднали. Властта започва спешна евакуация на жителите на район, където се води операцията.

В сряда сутринта ситуацията се изостря, когато тримата заподозрени се активират. Те започват концентриран огън по спецчастите. Един от терористите се показва на прозореца и с точен изстрел в главата ликвидира един от полицаите – Иван Голошвили, чието погребение беше в неделя.

Това вбесява спецчастите и те започват обстрел включително с едрокалибрено оръжие. В късния следобед щурм на полицаите приключва случая. И тримата терористи са убити. Един от тях се опитва да се взриви сред униформените, но си тръгва сам от тази земя. Според информация на местните медии задържанията най-вероятно е Сухо Дудаев, също издирван от „Имарат Кавказ“.

Разбира се, властите още не са потвърдили официално смъртта на Чатаев, но източници от различни места говорят за това събитие. Бившият полковник от армията на Грузия – Давид Макишвили, който към момента се е доброволец от страната на Украйна в битката със сепаратистите в Донбас, лично е съобщил новината на грузинските медии, съобщава „Пенза лайф“. Негов боен другар, чеченец, който поддържа връзка с организацията на Чатаев е потвърдил новината.

Макишвили свидетелства, че Чатаев е заплашил властите в Грузия с мащабни терористични нападения, включително и над туристи, ако не освободят имама на село Джокола в Панкинското дефиле, който се е борил за отцепването на населения предимно с чеченци район в подножието на Голям Кавказ. Имам Аюба Борчашвили все още е в затвора. Той е осъден от властите за връзки с „Ислямска държава“ и опитите му да вербува хора от селото си в бойните групи на организацията.

За първи път Чатаев е арестуван от властите в Русия, но успява да избяга от затвора през 2003 г. В Австрия той получава статут на политически бежанец, защото успешно успява да се представи за мъченик на „Кремълския режим“. Чатаев успива властите с легендата, че службите в Русия така са го измъчвали, че се е наложило ампутацията на ръката му. „Едноръкият Ахмед“ пропуска да съобщи, че я губи след престрелка.

Ахмед Чатаев наистина се превърна в легенда за организациите, борещи се за Кавказки халифат. Руските правораздавателни органи пуснаха искане към Интерпол доста отдавна. И може би точно защото Москва е поискала това задържане, редица държави в Европа правеха точно обратното.

Политическият бежанец няколко пъти е арестуван за незаконно притежаване на оръжие, но легендата за лошата Москва винаги му осигурява амнистия. През 2008-а например е арестуван на ферибот в едно с други чеченци. Обвинени са, че незаконно се превозвали сериозно количество боеприпаси и автомати „Калашников“. Дяволът успява да си осигури мижава присъда от едва година затвор, защото се оправдава, че това оръжие е подхвърлено в колата му, за да бъде арестуван. Най-вероятно от руски агенти.

Задържан е и в Украйна, заради червената бюлетина на Интерпол, но вече се намесват и правозащитните организации, които рязко започват да му симпатизират . Те организират огромна кампания с етикет „политическият имигрант искат да го върнат на режима в Москва“ и делото за екстрадиция приключва на секундата.

Същото се случва и в България през 2011-а. Той е арестуван на ГКПП „Капитан Андреево“, но въпреки, че е издирван за тероризъм и Окръжният съд в Хасково разрешава той да бъде пратен на руснаците, на втора инстанция необяснимо защо прокуратурата се отказва от иска си, а съдът в Пловдив отказва екстрадицията. Очевидно след силен натиск от страна на неправителствени организации, а може би и на друго ниво.

Още на следващата година Чатаев се появява в Грузия, където организира сепаратистите в Панкинското дефиле. В престрелка със спецчастите, при която са убити 11 терористи и 3-ма полицаи, Чатаев е тежко ранен отново. Налага се да му бъде амтуирано стъпалото на единия крак и освен еднорък, той става и куц. Шейтанът успява отново да се измъкне сух от ситуацията, като умело манипулира съда с легендата, че няма нищо общо с бунтовниците, а е бил поканен от полицията да води преговорите. Съдът го оправдава и той отива да води битката си в Сирия. Едва през 2015 година и властите в САЩ признават, че той не е политически имигрант, не е благ интелектуалец, който все искат да го натопят в терористични организации и го включват в черния списък, заради съпричастност към „Имарат Кавказ“ и „Ислямска държава“. Нещо повече, ЦРУ го смята за един от основните вербовчици на ИДИЛ.

След атентатите на летище „Ататюрк“ и истанбулската дискотека, Анкара също го погва. Разгромът на ИДИЛ в Ирак и Сирия, очевидно го е върнала в Грузия, където може би приключва и пътят му.

В историята няма условности, но всеки би се попитал днес колко невинни хора щяха да бъдат живи, ако червената бюлетина на Интерпол беше изпълнена в няколко европейски държави, включително и България.

За Грузия остава тревогата, че някъде тук има спящи клетки и те вече може и да са активирани. Какво са планирали Ахмед Чатаев и негата група още не е ясно. Възможно е да подготвял нещо зловещо, за да изпълни заканата си от преди две години за кървав ад, заради арестувания имам от Панкинското дефиле. Да се надяваме, че както е предсказал отец Гавраил, дяволът няма да има място в Грузия.

Коментари

Задължително поле