Присадиха цяло око на американски ветеран

Пациентът Арън Джеймс с ръководителя на екипа хирурзи Едуардо Родригес.

Първа по рода си операция в света

Пациентът загубил половината си лице при високоволтов токов удар

Хирурзи в Ню Йорк извършиха първата в света трансплантация на цяло око на човек, предаде Би Би Си. 

Постижението на лекарите се оценява като пробив, въпреки че пациентът не е възстановил зрението си с окото и не се знае дали това ще се случи.

В шестте месеца след операцията, извършена по време на частична трансплантация на лице, присаденото око e показало значими признаци на добро здраве, като добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо състояние на ретината, съобщи хирургичният екип от Нюйоркския университет.

„Самият факт, че трансплантирахме око, е огромна стъпка напред - нещо, за което се мисли от векове, но никога досега не е правено“, каза ръководителят на екипа доктор Едуардо Родригес.

Досега са правени трансплантации единствено на роговица.

Окото е присадено на 46-годишния Арън Джеймс - военен ветеран от Арканзас, който пострадал при трудова злополука от високоволтов токов удар. Унищожена е била лявата страна на лицето му, носът, устата и лявото око.

Операцията по трансплантацията е продължила 21 часа, като първоначално лекарите предвиждали да включат очната ябълка само като козметична процедура.

В момента присаденото око не комуникира с мозъка чрез оптичен нерв. За да подпомогнат възстановяването на връзката между оптичните нерви на донора и на реципиента, хирурзите са взели стволови клетки от гръбначния мозък на донора и са ги инжектирали в оптичния нерв по време на трансплантацията с надеждата, че те ще заменят увредените клетки и ще защитят нерва.

„Тази трансплантация дава път на много нови възможности, дори и в този случай да не се стигне до възстановяване на зрението“, каза Родригес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка