При инспектор Красимир няма кражби и измами

Макар и в почивка обезоръжи гневен мъж в центъра на Каспичан

Отдъхва на театралната сцена и с въдица в ръка

Ако те е грижа за сигурността на хората и искаш да ти имат доверие, няма как да си полицейски инспектор 8 часа дневно, пет пъти в седмицата. Доказва го Красимир Миланов, който обезвреди гневен мъж с насочен пистолет в една уж почивна за него и семейството му неделя в кроткия градец Каспичан. „Това не е смелост, нито геройство, а задължение, абсурдно е да стоиш безучастен в такава ситуация, независимо дали си на работа“, отсича той. И се зарича, че ако случката беше в Шумен или в друг град на страната, за който формално да не носи отговорност за хората, пак щеше да излезе срещу оръжието.

Стореното от него точно месец преди празника на МВР можеше да остане само в регистрите на полицията, като успешно приключил инцидент. Началниците му обаче, получили благодарности от очевидци, решиха да го наградят. Скромно, с писмена похвала и така стана ясно, че и в малките градове работят професионалисти.

В паметния 3 юни полицаят Миланов е спасил поне един живот, а човекът е имал късмет, че бдителното ченге отишло да пие кафе точно в центъра на Каспичан, откъдето минавал пътя на мъжа с пистолет в ръка. Инспекторът дочул гюрултия, веднага надал ухо. Помислил, че шумът е от близко заведение, но след 30 секунди се появил добре познат мъж. Над 50-годишен, изпадне ли в депресия и не си ли пие лекарствата, ставал адски агресивен. Вмъкнал се в жилищния си блок и само след пет минути излязъл с пистолет в ръка. Полицаят имал видимост и видял демонстративната му стрелба право срещу паметника „Майка България“.

„Станах от мястото си, видя ме, опитах да се приближа, а той ми кресна заплашително: „Не идвай изобщо и теб ще застрелям“, припомня си сега като на кино Миланов. Знаел служебно, че каспичанецът има газово оръжие, макар че е лежал в психоболница... Не бил сигурен обаче, дали оръжието не е вече преправено или пък е друго.

Уж мъжът пак се вмъкнал в блока си, но полицаят бил убеден, че това не е краят. Обадил се в Районно управление-Нови пазар да му пратят колеги за подкрепление. Докато ги очаквал от 7 км разстояние дежурил пред входа, а каспичанецът пак излязъл и тръгнал по ларгото. „Не ме виждаше, че съм зад него, беше се вглъбил, че ще гърми някого. Това му беше идеята. Беше много ядосан“, разказва полицаят. Изтръпнал като видял, че от съседна улица се задали 10-15 деца от Детския дом заедно с учителка. Движел се близо, за да може да реагира, ако въоръженият предприеме опасни действия. Почти като на кино издебнал удобен миг и в гръб рязко успял да отнеме пистолета. Случило се точно в района на читалището. „Той не очакваше, посегна да го вземе, но го изблъсках. Залитна без да пада и тогава махнах пълнителя и изкарах патрона от цевта“, разказва инспекторът. Чул мръсни закани по свой адрес, но успял да отвлече вниманието на мъжа, а колегите му вече били на място и белезниците щракнали. Въоръженият пак е на лечение. А като го пуснат, пак ще бъде сам и не е сигурно ще си взема ли лекарствата.

За 14 г. в редовете на МВР това е трето признание за Миланов. Първо го отличили, докато работел в Пътна полиция. С негов колега засекли двама да точат 60 л бензин от камион, претърсили района и ги арестували. За миналия 5 юли пък го отличили за постигнати резултати като младши полицейски инспектор. Повече от пет години отговаря за централен район с фирми, блокове и много къщи, в който живеят към 2600 души. Поне от 2 г. в неговата зона не е ставала битова кражба. Може би има значение, че в двор до двор и при наблюдателни съседи трудно се краде. Освен това, непрекъснато е на улицата сред хората и използва всеки повод да ги образова срещу триковете на апашите. Уверява, че не е трудно, когато от рождението си, 46 г., живееш в Каспичан и всички знаят Красимир. Но е важно и да умееш да изслушваш. Ако баба се сети да ти сподели, че двама непознати са й предлагали да купи ножове, веднага трябва да обясниш, че следващата стъпка е „жадни сме, дай вода“ и ще се вмъкнат в къщата да я оберат.

В района му няма и успели телефонни измамници. Всички пенсионерски клубове са предупредени, пръснати са листовки... Ако някой се усъмни, че го мамят по телефона, може да позвъни право на вратата на инспектор Красимир. Визити и обаждания по телефона се случват и денем и в 3 часа през нощта, дори за домашни скандали от рода на: „сбихме се с жената, какво правим сега?“

Откакто е инспектор на голям район, Миланов позарязал мъжкото си хоби риболова. От 4 г. не бил вадил такъмите и миналата седмица навръх професионалния празник, се наградил с час на близък язовир. Клъвнали само пет червеноперки. От няколко години няма време и за репетиции със самодейната трупа „Каспичан“, където играе от ученик. Последната му роля била на отблъснат влюбен в „Чайка“ на Чехов. Вече е само осветител. Не спира да пътува с театралите и последно станали първи на фестивал в Нова Загора през юни, хвали се той. Артистичният полицай е пръв помощник в местното читалище „Пробуда-1928“, миналата година дори бил водещ на международния фестивал „Майстори на шеговития къс разказ – Зевзек“. Вицове за ченгета обаче, не разказва. Не иска да прави и излишни коментари на полицейските заплати. Неговата му стига, знае и хала на жителите в неговия град. Никога не би напуснал България, а тези които го правят, ги разбира. Най-хубавото е, че нито един до сега не му е казал, че няма да се завърне.

Има една максима в професията, която избрал, защото искал да бъде полезен: „Работя за хората и винаги излизам с нагласата, че отивам на работа заради тях“. А при полицаите най-важно според него е откровеност и да покажеш, че може да ти се има доверие. Този житейски изпит вече го е издържал.

Коментари

Задължително поле