Проверяват арестуваните за огнен тероризъм във Видин и за палежи в Лом

Снимка: Анжеля Каменова

Мъжете са професионалисти, наемани за наказателни акции, смятат криминалисти

Неуспялата акция за подпалване на Граничния полицейски участък във Видин вероятно е била насочена срещу гранични полицаи заради разследвани от тях нелегален трафик на мигранти или контрабандни стоки. Това е една от основните версии в работата на МВР по случая. Проверява се и възможността двамата задържани да са свързани с други наказателни палежи в Северозападна България, съобщи в Монтана директорът на ГД „Национална полиция” гл. комисар Христо Терзийски.

На 27 февруари призори В. К./41 г./ и Д. Г./24 г./ бяха арестувани във Видин, а в автомобила им и в нает апартамент бяха открити шишета и туби с петролни продукти, спирт и глицерин, спринцовки, револвер и патрони за газов пистолет. Минути преди това мъжете, облечени в тъмни дрехи, обикаляли Граничния участък във Видин, а единият дори прескочил оградата, за да огледа двора, където имало цистерна с 5 тона гориво. Според полицията и прокуратурата В. К. и Д. Г. смятали да опожарят терен с обща площ от 54 710 кв.м., в който се намират сгради на Граничния участък Видин. Огънят обаче щял да обхване и бензиностанция и да застраши близкия комплекс и хората в него. Акцията е била много добре подготвена и планирана, което показва, че арестуваните са професионалисти, вероятно наемани за подобни наказателни акции, каза гл. комисар Терзийски.

Проверява се и версията арестуваните във Видин да имат пръст в серията палежи на автомобили и къща на общински шефове в Лом през лятото на 2017 г. Според зам. шефа на Главна дирекция „Гранична полиция” ст. комисар Бисер Костадинов каналите за нелегален трафик на мигранти в областите Монтана и Видин вече са пресечени и доказателство е фактът, че миналата година не е регистриран нито един случай на незаконно минаване на сухопътната и водната граница в региона.

„През 2018 г. в област Монтана са проведени 16 специализирани операции на Гранична полиция и не е заловен нито един мигрант. Границите се охраняват не само с жива сила, но и с модерна техника, включително сензори, камери и хеликоптери”, подчерта Костадинов. Гл. комисар Христо Терзийски присъства на отчета на Областната дирекция на МВР в Монтана и даде добра оценка на работата на МВР служителите. Отлични са резултатите на Охранителна и Пътна полиция, има увеличение на регистрираните икономически престъпления и на разкриваемостта на тежките престъпления, заяви Терзийски.

Миналата година в област Монтана са регистрирани 1862 престъпления, с 18 % по-малко от 2017, отбеляза шефът на ОД на МВР ст. комисар Ивайло Антонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право