Проверяват сигнал за купуване на гласове в ромската махала в Благоевград

Снимка: Архив

Първи сигнал за купуване на гласове се проверява в Благоевград, съобщиха от РИК.Сигналът се разследва ,разпитват се граждани, за да се установи кой и на кого е предлагал пари. Сигналът е гласял,че в РИК 10 –Помошното училище са предлагани пари за определен кандидат и партия . Там се намира ромската махала. Полицията разнищва случая, казаха от РИК.

Основен проблем пред РИК в дните преди 26 май е била подмяната на огромна част от членовете на секционните избирателни секции в Пиринския край.

Само в една от 14-те общини в региона са сменени близо 300 души. Най-честите причини за смяната на състава на СИК са две. Първата е, че за членове на СИК са избрани абитуриенти, чиито балове се оказали в петък и събота и те отказали да бъдат ангажирани в изборния ден.

Втората причина е в много то пътуващи към Гърция, където да изкарат трите почивни дни – от петък до неделя, на плажовете на Бяло море.

Малко над 16 процента е избирателната активност на евровота в Пиринско до обяд.

От РИК-Благоевград обявиха, че най-активни са избирателите в Банско и Симитли.

Изненадващо, най-ниска е активността на жителите в Гърмен, Петрич и Благоевград. Проблеми с машинното гласуване няма, предимно младите хора избират да гласуват с машините.

Коментари

Задължително поле