ЦСКА срази богати китайци

Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Барние: Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница

Проверяват спецсъдии заради Ценко Чоков

Апелативният специализиран наказателен съд стана обект на проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) заради решението да се пусне под гаранция кметът на Галиче Ценко Чоков.

От ИВСС обясниха, че ще проверят дали е спазван принципът на случайното разпределение на делата, на които се решава за мерките “задържане под стража” или “домашен арест”. Проверяващите ще ровят разпределенията, извършени от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г. Съдебните инспектори са се самосезирали от публикации на медиите по темата. По-рано и главният прокурор Сотир Цацаров поиска председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов да прецени дали е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение на делото за свободата на Чоков.

Кметът на Галиче беше пуснат под 10 000 лв. гаранция от съдебен състав, председателстван от шефката на апелативния спецсъд Даниела Росенова с членове Даниела Врачева и Димчо Георгиев. Георгиев подписа определението с особено мнение. Мотивите на мнозинството в състава – Чоков е в ареста от 25 май м.г. , здравето му се е влошило, намаляла е опасността да извърши друго престъпление.

Съдебните инспектори са поискали от Росенова справка за броя на съдебните състави, които разглеждан въззивни дела за мерки за неотклонение, и копие от заповедите є за разпределението на делата за задържане под стража или домашен арест. Поискали са и нейната заповед, определяща дните, в които се гледат мерки в нейния съд, и копия от жалбите и протестите по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин.

“Проверяващият екип изиска също справка за разгледаните през проверявания период въззивни дела за мярка за неотклонение по състави с посочване на номера на делото, съдията докладчик, датата на образуването на делото, датата на съдебното заседание, датата, на която е постановено определението, и резултата от делото”, съобщиха от Инспектората.

Проверката трябва да приключи до 18 април.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.