Проверяват спецсъдии заради Ценко Чоков

Апелативният специализиран наказателен съд стана обект на проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) заради решението да се пусне под гаранция кметът на Галиче Ценко Чоков.

От ИВСС обясниха, че ще проверят дали е спазван принципът на случайното разпределение на делата, на които се решава за мерките “задържане под стража” или “домашен арест”. Проверяващите ще ровят разпределенията, извършени от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г. Съдебните инспектори са се самосезирали от публикации на медиите по темата. По-рано и главният прокурор Сотир Цацаров поиска председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов да прецени дали е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение на делото за свободата на Чоков.

Кметът на Галиче беше пуснат под 10 000 лв. гаранция от съдебен състав, председателстван от шефката на апелативния спецсъд Даниела Росенова с членове Даниела Врачева и Димчо Георгиев. Георгиев подписа определението с особено мнение. Мотивите на мнозинството в състава - Чоков е в ареста от 25 май м.г. , здравето му се е влошило, намаляла е опасността да извърши друго престъпление.

Съдебните инспектори са поискали от Росенова справка за броя на съдебните състави, които разглеждан въззивни дела за мерки за неотклонение, и копие от заповедите є за разпределението на делата за задържане под стража или домашен арест. Поискали са и нейната заповед, определяща дните, в които се гледат мерки в нейния съд, и копия от жалбите и протестите по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин.

“Проверяващият екип изиска също справка за разгледаните през проверявания период въззивни дела за мярка за неотклонение по състави с посочване на номера на делото, съдията докладчик, датата на образуването на делото, датата на съдебното заседание, датата, на която е постановено определението, и резултата от делото”, съобщиха от Инспектората.

Проверката трябва да приключи до 18 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право