Прогнозата на ЕК за България: 2,9% икономически ръст и 0,8% инфлация през 2017 г.

Намаляване на безработицата, преодоляване на продължителния период на дефлация предвижда Европейската комисия за България в своята Зимна икономическа прогноза – 2017 г.

Според документа, който обхваща периода 2016 - 2018 г., очакванията са реалният ръст на БВП за 2016 г. да достигне 3,3% и да намалее през следващите две години - съответно до 2,9% през 2017 г. и 2,8% през 2018 г.

Вътрешното търсене продължава да бъде основният двигател на икономическия растеж у нас, се посочва в прогнозата. Той формира 2,1 процентни пункта от ръста на Брутния вътрешен продукт. 1,2% идват от износа.

Инфлацията ще достигне положителни стойности през 2017 г. след продължителния период на дефлация. Прогнозата на ЕК е за 0,8% инфлация за настоящата година, формирана най-вече от силното вътрешно търсене, поскъпването на храните и горивата.

Безработицата да продължи да намалява и през тази година ще достигне 7,1%, а през 2018 г. ще е малко по-ниска. Основен фактор тук е дефицитът на работна сила, който ще се задълбочава заради застаряването на населението и трудовата миграция.

Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестиционните решения. За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3 на сто заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада.

Според Европейската комисия растежът на БВП в целия ЕС ще бъде 1,8% през тази и следващата година, което е леко завишение в сравнение с есенната прогноза (1,6% за 2017 г. и 1,8% за 2018 г.).

В документа обаче се посочва, че рисковете около тези прогнози са изключително големи и въпреки че са се увеличили както неблагоприятните, така и благоприятните фактори, като цяло балансът е по-скоро отрицателен. "Европейската икономика демонстрира устойчивост на множеството сътресения, на които бе подложена през миналата година. Растежът се запазва, а безработицата и дефицитите намаляват. В същото време при тази толкова висока несигурност е по-важно от всякога да използваме всички инструменти на политиката, за да подпомагаме растежа", коментира Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика