Прогноза: Във Великобритания имотите ще поскъпнат с 3%

Сделките с имоти в Лондон нарастват след като временно беше премахнат данъкът върху прехвърлянето на имот за първите 500 хил. паунда от цената му.

Данъчно облекчение стимулира пазара

Цените на жилищата във Великобритания ще нараснат с 3% през настоящата година. Очакванията са това да стане благодарение на временното премахване на данъка при прехвърляне на имот (върху първите 500 хил. паунда от цената на жилището) и нарасналото търсене заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщава агенция Блумбърг.

Повишаването на цените на имотите във Великобритани започна още през месец юни. А временните данъчни облекчения ще продължат да подкрепят цените през следващите месеци, коментират експерти.

Британският жилищен пазар на практика беше замразен през месец март, тъй като правителството забрани огледите на жилища, за да забави пандемията от COVID-19. Повечето строителни компании също спряха временно работа, докато създадат безопасни практики на труд. Сделките постепенно бяха възобновени, след като правителството започна да вдига ограниченията през май, последвани от други усилия за стимулиране на пазара като временното освобождаване от данъка върху сделките с имоти.

Данъчното облекчение, което влезе в сила от месец юли, даде тласък на пазара в Лондон.

Коментари

Задължително поле