Продават ни лекарство срещу COVID за 2154 лева

Ангел Кунчев уточни, че все още няма случаи на грип в страната, но се очаква неговия пик да бъде през януари и февруари.

НЗОК плаща медикамента само при извънредна епидемична обстановка

СЗО държи щамове под наблюдение

България ще доставя лекарство за домашно лечение от COVID, чиято цена наскоро бе регистрирана за нашия пазар и тя е 2154 лева. Медикаментът ще се плаща от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. Ако такава не е обявена, пациентите трябва да го купуват за своя сметка. “Паксловид” на Pfizer стана популярно след като с него бе лекуван президентът на САЩ Джо Байдън.

“Едно от лекарствата с доказан ефект върху COVID, да не кажа едно от малкото с доказан ефект ще бъде налично в България. Факт е, че е много скъпо, но то е скъпо в целия свят”, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Дори да е на свободния пазар, плюс е хората да разполагат с него, ако възникне тежък случай, той да влиза в действие, лошото е, че трябва да се взима в първите 2-3 дни, когато медикаментът е най-ефективен”, коментира доц. Кунчев, който не отрича, че цената му може да откаже много от болните да си го купят. “Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията. Случва се това, което очаквахме, вирусът постепенно преминава”, каза още доц. Кунчев.

Той уточни, че има щамове, които СЗО държи под наблюдение, но засега няма нещо драматично. Според него дори след отпадане на карантината, хората със симптоми, е редно да си останат вкъщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве