Продължаваме подмяната

Снимка: Булфото

Кой ли пък е толкова приоритетът, който съумя да обедини и колаборира две на пръв поглед доста различни коалиции

Освен доста екстравагантна, тази идея е абсолютна подмяна на вота на избирателите

Да му мислят излъганите за пореден път избиратели

Двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", явно са се разбрали да сформират правителство с втория мандат и с ротация на премиер. Договорката бе съобщена от номинираната за премиер с първия мандат Мария Габриел и кандидат-премиера на "ПП-ДБ" Николай Денков. Именно те ще се сменят, като първи премиер ще бъде Денков.

Освен доста екстравагантна, тази идея е абсолютна подмяна на вота на избирателите. Вече два поредни пъти избирателите показаха ясно, че не желаят коалиция ДС („Добрите сили”) да управляват. Скрити зад удобния израз „национално съгласие” всъщност ГЕРБ се опитват да оправдаят готвения политически Франкенщайн.

Какво да кажат избирателите на ГЕРБ, които бяха обиждани, подигравани, осмивани и прочее, същите избиратели, които вече нееднократно показват, че не искат да преглътнат кабинет с ПП/ДБ.

А нали ГЕРБ бяха мафия, как ПП/ДБ се коалират с мафията? Цялата им реторика беше базирана – буквално допреди дни - на това, поради тази причина именно се и коалираха ПП и ДБ, именно поради тази причина – да изчегъртат мафията, (уж) са в Народното събрание.

Макар тази ротация да не е нещо ново, въведена е през далечната 1984 г. в Израел, после е приложена в Турция, във Великобритания, а към момента подобен експеримент тече и в Румъния, но за нашите условия, и то с партиите, които трябва да я приложат, най-точната дума е експеримент. Пореден за изтерзания гласоподавател.

Кой ли пък е толкова приоритетът, който съумя да обедини и колаборира две на пръв поглед доста различни коалиции, които вече няколко години водят люта борба помежду си. Да, прословутата съдебна реформа, която всъщност винаги е целяла предимно едно – елиминиране на главния прокурор Иван Гешев и овладяване на прокуратурата. С оглед на изявлението на Гешев, направено по същото време, когато Денков и Габриел правиха своето, вече е ясно едно – според политиците, големият враг на България, на просперитета на страната, на европейската бъдеще, е Иван Гешев, който може да се похвали, че успя да примири отколешни политически врагове.

Плашат ни, че ако не бъде приет такъв кабинет, на власт ще дойдат „Възраждане” и Русия ще ни завладее напълно. А помислиха ли въпросните архитекти на този Франкенщайн дали на следващите (вероятно отново предсрочни) избори, с това, което опитват да сътворят в момента, със сигурност ще доведат до рязко покачване на резултатите на партията на Костадин Костадинов.

А дали са помислил и че именно по този начин, с подобни безпринципни коалиции, всъщност засилват крайно евроскептицизма сред избирателите? Явно не, не им е приоритет...

Някой ще даде ли отговор и на въпроса какво пречи първият мандат да е "национален" и какво налага това да е вторият? Да, ясно е като бял ден – ПП/ДБ не желаят да се коалират с ГЕРБ в техен мандат. Въпросът е от каква позиция изискват. Но по-същественият е защо ГЕРБ, в частност лидерът им – Бойко Борисов, са склонни да отстъпят пред това изнудване. Да, да, национално отговорна позиция – това е оправданието. Действителността обаче е различна.

Условията на ПП към Борисов, с които той явно се е съгласил, са:

1. Ротационният принцип, като пръв министър председател трябва да е Денков – пълно отстъпление на ГЕРБ, защото е напълно вероятно това правителство да не доживее до вторите 9 месеца;

2. Запазване на предложените от Денков министри през целия мандат, с малки изключения, като задължително трябва да остане това на финансовия министър Асен Василев – фиаско за ГЕРБ е самото присъствие на Василев в евентуален коалиционен кабинет, но е и трагедия за страната, кояето далеч надминава всякакви партийни пристрастия;

3. Връщане на машинното гласуване – отново погром за позициите на ГЕРБ;

4. Съдебна реформа, разбирайте – на първо място отстраняване на главния прокурор Иван Гешев – и пак същото – ГЕРБ отстъпиха дори от подкрепата си към главния прокурор, което е показателно.

А дали Бойко Борисов е помислил, че това е началото на края на ГЕРБ? Надали не съзнава, че така ясно показва, че се страхува, че е притиснат и се опитва да изтъргува задържането си на политическата сцена поне още малко. Или вече няма значение...

ПП-ДБ пък взеха властта без да са първа политическа сила, без да успеят да получат дори задоволителна подкрепа на фона на изборните си резултати.  Вероятно би могло да се определи и като абсолютен успех, ако така, според много от разочарованите им избиратели, не показват, че и те са мафия или най-малкото – коалират се с мафията.

Костадин Костадинов и „Възраждане” са първите, които трябва да подкрепят този евентуален кабинет, защото ще са най-големите печеливши от създаването на това политическо чучело, чиито дни са преброени още от зародиша му. После само някой да е посмял да каже, че най-голямото притеснение на ГЕРБ и ПП/ДБ е да не увеличат подкрепата за „Възраждане”, при положение, че с действията си направо им постилат червен килим. Да му мислят излъганите за пореден път избиратели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи