Есил Дюран в супер форма за лятото (СНИМКИ)

Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

Иракли Кобахидзе, председател на парламента в Грузия: Възобновяването на директните полети между България и Грузия ще увеличи туристическия обмен

17 800 стикове за бездимни цигари задържаха митничари в сръбски автобус

Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Решават до месец за присъдата на акушерката Ковачева

ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Новата американска посланичка – кюрдска бежанка от Ирак Документалният филм American Herro разказва за живота на Херо Мустафа

Художникът Ставри Калинов: Крадецът от изложбата е чужденец

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 юни 2019

„Лъвиците“ разкъсаха световния шампион

Обявиха тревога от цунами след силно земетресение до Япония

Прокуратурата атакува наредбата за паркирането в Шумен

Протест срещу незаконосъобразен текст в Наредбата за организация на автомобилното и пешеходното движение на територията на община Шумен, приета от местния общински съвет, внесе Окръжната прокуратура в Шумен в Административния съд.

В атакуваната с протеста разпоредба се урежда паркирането на автомобили, като наредбата регламентира обществени отношения с местно значение, но съобразно нормативни актове от по-висока степен. В случай на престой на блокирания със скоба за повече от 4 часа автомобил, той подлежи на принудително преместване от мястото, където е паркиран, като на водача или собственика освен разноските по блокирането, са възложени и тези по транспортирането и паркирането на друго място на автомобила.

В протеста на Окръжната прокуратура в Шумен се сочи, че това е незаконосъобразно, тъй като с този текст е уредена принудителна административна мярка, а случаите, при които могат да се прилагат такива мерки, са изрично уредени със закон, съобщиха от държавното обвинение. Атакуваната разпоредба от местната наредба противоречи на Закона за движение по пътищата, според който принудителна административна мярка – преместване на МПС без знанието на собственика, се налага по изключение в три случая – когато превозното средство е паркирано в нарушение на правилата за движение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за принудително преместване на паркираното МПС, когато превозното средство е паркирано по начин, който създава опасност за другите участници в движението, и когато паркираното МПС прави невъзможно преминаването на другите участници в движението.

При съпоставка на текстовете на закона и на наредбата се вижда, че идеята, вложена от общинския съвет в атакувания текст на наредбата, не съответства на изброените хипотези в закона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.