Претърсват офиси в Гълъбово заради италианския боклук в порт Варна-запад

28 контейнера отпътуват към изпращача за негова сметка

Акция по претърсване в офисите на "Брикел" ЕАД и "Трашюнивърс" ЕООД в Гълъбово започна под ръководството на Варненската районна прокуратура заради складираните на пристанище Варна-запад контейнери с италиански боклук. Ще бъдат иззети документи и материали, свързани с разследването за незаконен внос на отпадъци, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна, която взе на специален надзор досъдебното производство.

Трима дознатели, наблюдаващият прокурор и полицейски екипи претърсват офисите на двете дружества, за които има данни, че са преработвали вносни отпадъци. 127-те контейнера от Салерно пристигнаха по море в порт Варна-запад в периода 9 октомври - 25 ноември 2019 г. Разследването започна, след като 90-дневният срок за временното съхранение на част от партидата изтече, но получателят - столичната фирма "Блацион", не освободи стоката.

Оказа се, че в контейнерите има невакуумирани бали, чието съдържание не отговаря на манифестираното. Вместо пластмаса и каучук в балите бяха открити и стъклени, текстилни и дървени отпадъци. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на "Трашюнивърс" в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на "Брикел", поясниха от прокуратурата. 28 от контейнерите ще бъдат върнати на изпращача - фирма "Дентичепантелеоне", в Салерно. Всеки момент се очаква партидата да бъде натоварена на турския кораб "Claire", който акостира на пристанището във вторник вечерта. Транспортът ще бъде за сметка на италианската фирма, уточниха от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле