Прокуратурата обвини шеф на дирекция в АПИ за "Ечемишка"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Софийска окръжна прокуратура повдигна първо обвинение за инцидента в тунела "Ечемишка" на АМ "Хемус".

Бившият директор "Поддържане на пътна инфраструктура" към АПИ Георги Златев е обвинен в длъжнoстно престъпление.

По думите на окръжния прокурор Наталия Николова Златев е проявил немaрливо отношение към ремонтната дейност на съоръжението. Той е бил длъжен да предвиди ремонтни дейности и да изготви план за почистване на корозиралите участъци.

През 2015 и 2016 г. в АПИ са постъпили три доклада от "Автомагистрали" ЕАД, предупреждаващи за необходимостта от ремонт на носещата конструкция на осветлението в тунела. Има данни и за сигнални писма от МВР, които са предупреждавали за опасното състояние на инсталацията.

Според Наталия Николова, административен ръководител на Окръжна прокуратура - София, Златев е бил информиран за корозирала носеща конструкция в тунела и необходимостта от обработването й. „Лицето е нарушило длъжностната си характеристика, правилник за структурата и дейността за работа на АПИ, правилник за прилагане на Закона за пътищата, и наредба за поддържане и текущ ремонт на пътища и наредба за технически правила норми за проектиране на пътни тунели. Същият е бил длъжен по трудова характеристика да предвиди ремонтни работи, да представи заявки за извършването им към АМ „Хемус“, каза тя.

Спрямо Златев е взета мярка за неотклонение "подписка". Той може да получи от 1 до 6 години затвор, ако вината му бъде доказана в съда.

Кръгът на обвиняемите не е изчерпан и най-вероятно ще има други подведени под отговорност, посочиха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право