Прокуратурата протестира оправдаването на Йоско Костинбродския и Ивайло Симеонов – Богьовеца за стрелбата по Киро Японеца

Апелативна специализирана прокуратура /АСП/ внесе протест срещу присъдата на Апелативния специализиран съд /АСпС/, с която Йосиф Йосифов и Ивайло Сименов бяха оправдани за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина – престъпление по чл.116 ал.1 т.6 пр.1 и т.9 вр.чл.115 вр.чл.18 ал.1 вр.чл.20 НК. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Апелативната специализирана прокуратура счита присъдата на АСпС за незаконосъобразна и неправилна. Мотивите за оправдаването на подсъдимите Йосифов и Симеонов все още не са изпратени на прокуратурата и протестът ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към оправдателната присъда.

С присъда от 16.05.2016 г. на Специализирания наказателен съд в състав Председател -Георги Ушев и член съдия – Аделина Иванова, подсъдимите Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов са признати за виновни за това, че на 12.06.2003 г., около 10.30ч. в гр.София, на кръстовището на бул.„Никола Мушанов“ и ул.„Добротич“ в съучастие, Йосиф Йосифов като помагач, а Ивайло Симеонов като извършител, са направили опит предумишлено да умъртвят К.С.К. по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина, като опитът е довършен, но не са настъпили предвидените в закона и искани от дейците обществено опасни последици – престъпление по чл.116 ал.1 т.6 пр.1 и т.9 вр.чл.115 вр.чл.18 ал.1 вр.чл.20 НК.

За това престъпление Специализираният наказатален съд наложи наказание по 17 години лишаване от свобода на Йосифов и Симеонов, което да се изтърпят при първоначален строг режим в затвор.

С присъда от 07.07.2017 г. Апелативният специализиран съд в състав Председател – Даниела Росенова и членове – Петя Колева и Даниела Врачева отмени първоинстанционната присъда на Специализирания съд и оправда изцяло Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина.

Апелативна специализирана прокуратура счита, че присъдата на Специализирания наказателен съд е правилна и законосъобразна, а наложеното наказание от по 17 години лишаване от свобода на Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов е справедливо и категорично не приема за верни изводите на АСпС, че Йосифов и Симеонов са невинни за извършеното от тях най-тежко умишлено престъпление против личността – опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е,щом опита за убийство е безопасен за околните,редно е да ги оправдаят.
    Иначе се нарушават правата на убийците.
    Както се казва – убивайте „безопасно“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.