Прокуратурата протестира паричните гаранции на мъже, хулиганствали и били полицай в Златарица

Обвинението иска мярка „задържане под стража”

Районната прокуратура в Елена протестира определенията на съда, с които на двама мъже, задържани за хулиганство в центъра на Златарица е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Държавното обвинение иска от втората съдебна инстанция, по отношение на двамата обвиняеми да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

С постановление на прокурор, Н. Н. и М. К. са привлечени като обвиняеми за това, че на 5 февруари тази година около 22,00 часа са вилнели в центъра на Златарица.

Н. Н. в присъствието на граждани и служители на МВР нанесъл побой на К. К., причинявайки разстройство на здравето му и провокативно отказвал да предостави на органите на МВР документи за самоличност и да изпълни техните разпореждания да преустанови побоя.

М. К. пък счупил и изтръгнал огледало на лек автомобил и удрял с огледалото колата. Освен това се опитал да преобърне возилото с ръце, псувал и се заканвал, хвърлял стъклени бутилки по пътното платно. М.К.дори дръзнал да удари с юмрук в лицето инспектор в РУ на МВР Елена, при изпълнение на службата му като му причинил комоцио.

Първоинстанционният съд не е уважил искането на прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като е определил на Н. Н. парична гаранция в размер на 1000 лв., а на М. К. парична гаранция в размер на 1500 лева.

По делото е установено авторството на деянието, за което се предвижда наказание наказание лишаване от свобода до пет години. Прокуратурата счита, че събраните доказателства сочат, че съществува реална опасност лицата да се укрият или извършат престъпление. /Н.Н. има полицейски нови регистрации, временно е в България, няма добри характеристични данни.

Лицата след употребата на алкохол стават агресивни, а поведението им на площада, не изпълняване на полицейски разпореждания и хулигански действия, дава основания, че съществува реална опасност да се укрият или извършат престъпление, като окажат натиск върху свидетели. Поради това прокуратурата протестира определенията с искане за вземане на мярка н за неотклонение "задържане под стража".

Коментари

Задължително поле