Прокурор Емилия Русинова: Мъжът, блудствал с деца в столично училище, е задържан за 72 часа и е привлечен като обвиняем

Блудствалият с деца в столично училище е задържан за 72 часа и с постановление на наблюдаващия прокурор е привлечен като обвиняем . Това каза административният ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова на брифинг в Съдебната палата във връзка със задържания за извършени блудствени действия с деца от столично училище.

Прокурор русинова поясни, че Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години за подобно престъпление. „Досъдебното производство, което сме образували вчера е за блудство по отношение на две малолетни лица. Основната цел на разследващите и наблюдаващите прокурори беше защита правата на малолетните деца. Затова процесуално-следствените действия, които извършихме с тях, бяха при изключително спазване на техните права“, каза Русинова и поясни, че разпитите с децата са проведени в синя стая, пред психолог и съдия.

По думите й утре предстои внасяне на делото в съда с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. „В снетите му обяснения частично е разказал за случилото се, но не в детайли и не така, както се е случило. Представил е своя версия на случилото се“, каза Русинова. Тя уточни, че и според неговата версия той е извършил престъпления.

„Той признава за извършените блудствени действия, но представя по различен начин случилото се“, допълни ръководителят на СГП. Тя допълни, че след като са повдигнати обвинения, наблюдаващият прокурор е преценил, че доказателствата по делото са достатъчни за привличането му в качеството на обвиняем. Според нея няма значение дали обвиняемият признава или не за блудствени действия. „Той има право да се защитава. Той не е длъжен дори да дава обяснения, може да дава обяснения, каквито прецени, за да защити себе си. За нас са необходими други доказателства, които към настоящия момент считаме, че имаме“, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право