Румяна Арнаудова: Полицията няма задължението да охранява жилището, в което дадено лице е под домашен арест

Двама загинали при катастрофа между ТИР и кола на пътя Разград-Шумен

Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Промените в климата оскъпяват бирата Сушата и жегата свиват реколтата от ечемик

Недостиг на бира и повишаване на цената й – това прогнозира доклад на учени от Китай, Великобритания и САЩ, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Причината са климатичните промени. Заради повишаването на температурите и сушата ще намалява реколтата от ечемик. 17% от тази зърнена култура се използва за производство на пиво в световен мащаб, а останалото количество – за фураж.

Дабо Гуан от университета “Цинхуа”, участвал в изследването, разказва, че идеята за него хрумнала на учените в бар. Там той е негови колеги разговаряли за ефекта на климатичните промени върху храните. Обсъждането било в контекста на богатите държави, които смятат, че промените в климата не ги засягат.

Учените определили няколко т.нар. луксозни стоки от първа необходимост като бирата, кафето и шоколада, които решили да изследват, като започнали от пивото. Създали математически модел за ефекта на климатичните промени върху реколтата от ечемик.

Изчислили, че до 2100 г. добивът на ечемик ще намалее с между 3 и 17%. Това ще доведе до намалено производство на бира средно с 16% в световен мащаб. В САЩ предлагането на бира може да се свие с 20%, в Китай – с 10%, а в Аржентина – с цели 32%.

Това пък ще изстреля нагоре цената й, която ще скочи поне два пъти, като в Чехия например увеличението може да достигне 6-7 пъти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.