На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Промените в климата оскъпяват бирата Сушата и жегата свиват реколтата от ечемик

Недостиг на бира и повишаване на цената й – това прогнозира доклад на учени от Китай, Великобритания и САЩ, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Причината са климатичните промени. Заради повишаването на температурите и сушата ще намалява реколтата от ечемик. 17% от тази зърнена култура се използва за производство на пиво в световен мащаб, а останалото количество – за фураж.

Дабо Гуан от университета “Цинхуа”, участвал в изследването, разказва, че идеята за него хрумнала на учените в бар. Там той е негови колеги разговаряли за ефекта на климатичните промени върху храните. Обсъждането било в контекста на богатите държави, които смятат, че промените в климата не ги засягат.

Учените определили няколко т.нар. луксозни стоки от първа необходимост като бирата, кафето и шоколада, които решили да изследват, като започнали от пивото. Създали математически модел за ефекта на климатичните промени върху реколтата от ечемик.

Изчислили, че до 2100 г. добивът на ечемик ще намалее с между 3 и 17%. Това ще доведе до намалено производство на бира средно с 16% в световен мащаб. В САЩ предлагането на бира може да се свие с 20%, в Китай – с 10%, а в Аржентина – с цели 32%.

Това пък ще изстреля нагоре цената й, която ще скочи поне два пъти, като в Чехия например увеличението може да достигне 6-7 пъти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.