Промените в турската конституция могат да замразят преговорите за членство на страната в ЕС

Снимка: Архив

Преговорите за членство на Турция в Европейския съюз могат да бъдат замразени, ако предлаганите промени в турската конституция се осъществят, предава NewEurope.

Това смята Комисията за външни работи към Европейския парламент, която проведе заседание по този въпрос.

Евродепутатите отбелязват в годишния си доклад за напредъка на Турция, че 2016 г. е особено трудна за страната, заради войната в Сирия, бежанската криза, както и проваления опит за преврат.

Резолюцията им признава значението на добрите европейско-турски отношения, както и поддържането на конструктивен и отворен диалог. Евродепутатите от комисията предложиха развитието на Европейско-турския митнически съюз, чрез вписването на човешките права и фундаменталните свободи като част от новото споразумение.

Евродепутатите от Комисията за външни работи към ЕП смятат, че мерките, които турското правителство е взело за да отговори на неуспешния преврат са непропорционално големи.

Взимайки предвид скорошния турски референдум, както и разширяването на президентската власт, от Комисията за външни работи призоваха Европейската комисия и националните правителства на Европа „да прекратят преговорите за членство на Турция без забавяне, ако конституционната реформа бъде въведена без промени“.

Коментари

Задължително поле