Проучване: Аспиринът не е противопоказен при Covid-19

Ново проучване не е открило връзка между употребата на аспирин и повишения риск от заразяване, или по-тежка симптоматика на болни с коронавирус, както смятаха някои медици.

Проучването, което е публикувано в medRxiv, изследва потенциалните странични ефекти на аспирина и други нестероидни противовъзпалителни лекарства при лечение на симптоми на коронавирус, като кашлица, информира Bulgaria ON AIR.

По отношение на употребата на аспирин, изследователите установяват, че сред 8 966 участници, които са с положителен тест за коронавирус, има умерена връзка между употребата на лекарството и риска от инфекция.

Хората, които са приемали аспирин, съобщават за по-малко симптоми на коронавирус като цяло, но също така казват, че страдат от умора, главоболие, задух и кашлица, в сравнение с тези, които не го използват. Вторите се оплакват по-често от болка и треска.

Заключението на учените е, че всяка връзка между аспирина и по-тежките симптоми на коронавирус, вероятно се дължи на съпътстващи заболявания при заразените.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука