Проучване в “Lancet” на американски и европейски лекари разкри: Хлорохинът увеличава риска от смърт при Covid-19

Изследвани са 96 000 пациенти от 671 болници от 6 континента

Медикаментите за малария са противопоказни

Хидроксихлорохинът и хлорохинът не само че не намаляват, но дори значително увеличават риска от фатален край при пациенти с коронавирус. Това показва ново проучване, публикувано в специализираното медицинско издание “Lancet”. Негови автори са четирима лекари - Мандип Мехра (преподавател в медицинското училище на Харвард и директор на сърдечно-васкуларния център “Бригам” в Бостън), Сапан Десаи (сърдечно-съдов хирург в Чикаго), Франк Рушицка (директор на сърдечна клиника в университетската болница в Цюрих, член на Европейското дружество по кардиология), Амит Пател (американски сърдечен хирург, работи в университета на Юга в отдела за биомедицинско инженерство).

За да се докаже доколко ефикасни са хидроксихлорохинът и хлорохинът - първоначално изработени за лечението на малария, медицински специалисти са извършили анализ на клиничното развитие на Covid-19 при 96 000 пациенти от 671 болници от 6 континента.

Наблюдаваните лица са били разделени на 4 групи - такива, лекувани с хлорохин; лекувани с хлорохин и макролиди (група антибиотици, към които спада и азитромицинът); лекувани с хидроксихлорохин; и лекувани с хидроксихлорохин и макролиди. Други пациенти били част от контролна група.

След като медиците определили нивото на смъртност за всяка една от анализираните групи, те забелязали, че има значителни разлики. В контролната група починали 9,3% от пациентите, което е по-малко от средното (11,1%).

Било установено, че при тези, които приемали хидрохлорин, смъртността е 16,4%; в групата с хлорохин и макролиди - 22,2%; в тази с хидроксихлорохин - 18%, а в групата с хидроксихлорохин и макролиди - 23,8%.

Изводите са, че лечението с тези медикаменти увеличава риска от смърт между 1,27 и 1,57 пъти.

Авторите на изследването посочват, че не само, че не е била потвърдена ползата от лечението с хлорохин и хидроксихлорохин, но дори е било установено, че те са противопоказни. (“Не само няма полза, но и видяхме много последователен сигнал за вреда”, посочва единият от авторите д-р Мандип Мехра). Употребата на двата антималарийни медикамента срещу коронавируса намалява преживяемостта в болницата и се свързва с по-голяма вероятност за появата на аритмии, пише в публикацията.

Резултатите показват, че лекарствата “не са полезни и може да са вредни” за болните от COVID-19, пише проф. Кристиан Функ-Брентано от Сорбоната в коментар към статията в “Лансет”.
Френски учени изтеглиха статията си за ползата от хидроксихлорохина за лечение на COVID-19 в комбинация с антибиотика азитромицин от електронната библиотека medRxiv. Те поискаха трудът им да не бъде цитиран в други публикации. В края на март такова лечение препоръча вирусологът Дидие Раул.

Доц. Атанас Мангъров:

Двата медикамента не се използват вече и при малария

Хидроксихлорохин и хлорохинът нямат място в лечението на Covid-19. Не зная кой и как измисли това, че помагали. Пълна глупост е да се прилагат подобни препарати само на основата на умозрителни заключения. За да се включат в терапията би следвало да има контролирано проучване, с контролна и експериментална група.

Хидроксихлорохин и хлорохинът са антималарийни препарати, които вече почти не се използват и за лечение на малария. И за това не стават. Има много по-ефикасни и по-безопасни лекарства. Използвали са ги някога, когато ги е нямало съвремените антималарици.

Доц. Ангел Кунчев:

Препаратът трябва да се използва само под лекарски контрол 

“Да, щабът е запознат с решението на СЗО да прекрати изследването си с хидрохлорохин. То е част от много съобщения, които идват от различни страни при това, за съжаление, доста противоречиви. Това, че е спряно изследването на СЗО, не значи, че препаратът не може да бъде ползван, както и сега се ползва в много голям брой страни, включително и в най-засегнатите. Но това се случва само под контрола на лекари и в лечебно заведение”. Така държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира решението на Световната здравна организация да забрани тестовете с лекарството против малария хидроксихлорохин като възможно лекарство срещу новия коронавирус.

Д-р Стела Денчева, директор на Белодробната болница във Велико Търново:

Антималарикът предизвиква злокачествени тахикардии

Търсят се безвредни препарати

Веселина Ангелова,
ТРУД, Велико Търново

Хлорохинът има неприятни странични ефекти и заради това преди време беше спрян за употреба. Сега се преоткрива неговото неблагоприятно въздействие на организма. Това обясни пред “Труд” д-р Стела Денчева, директор на Белодробната болница “Д-р Треймън” във Велико Търново.

“Препаратът създава проблем при проводната система при съкращение на сърцето и предизвиква т. нар. злокачествени тахикардии. Това е особено сърцебиене, което не може да се овладее. За съжаление има и доказани смъртни случаи. По-засегнати са мъжете в сравнение с жените. Заради това след поредните анализи, колегите от САЩ излязоха със становище, че не препоръчват използването на този медикамент”, допълва д-р Денчева.

Тя уточнява, че приложението на хлорохин не е спряно напълно. Напоследък при лечението на коронавирус се набляга на антикоагуланти, чрез които се предотвратява образуване на тромби в организма.

“Търсят се по-ефикасни и безвредни препарати за лечение, защото първият и основен принцип в медицината е: “Не вреди на пациента!”, категорична е д-р Денчева.

Коментари

Задължително поле