Проф. Асен Балтов: Новите разпоредби за здравното осигуряване са стъпка към демонополизацията на НЗОК

Допълнителните разпоредби към закона за задължителното здравно осигуряване е стъпка към демонополизирането на НЗОК в т.нар. втори пакет, който не е задължителен. Това обясни директорът на "Пирогов", проф. Асен Балтов, по БТВ.

В предложените промени пациентите ще имат възможността да изискват допълнителни процедури при тяхното лечение. Те ще включват три опции - по-добри битови условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и лекар.

Еспертът обясни също, че в момента частните болници у нас се опитват да направят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране на клиничните пътеки. По думите на Балтов държавните болници са против подобни мерки и всичко трябва да е регламентирано.

"Проблем е когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лв. В "Пирогов" сумата е 0 лв.", допълни проф. Асен Балтов. Според него, когато се остойности трудът на хората, процентите на доплащане ще намалеят.

Проф. Балтов очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки с поне 20%.

Относно казусът с убийството на 7-годишното момиче в село Сотиря, директорът на "Пирогов" обясни, че спешният екип е направил всичко възможно на място. "Прехвърлянето на фокуса към лекарския екип не е правилно. Говорим за тежко престъпление, а фокуса се измества върху спешния екип", подчерта шефът на "Пирогов". Експертът изтъкна, че мястото на близките не е в линейката и е грешка, че спешнияТ екип е допуснал те да пътуват с малкото момиче.

Коментари

Задължително поле