Проф. Витанов: До края на другата седмица "Омикрон" ще стане доминантен

Кадър от bTV

Апокалипсисът се отлага, защото базовото репродуктивно число е под 1,3 вече цяла седмица. Това показва, че "Омикрон" напредва, но бавно. Това каза пред bTV математикът Николай Витанов.

"Той има нужда от 3-4 седмици да стане доминантен. Три седмици минаха, виждате, че вече има 40% дял. До края на другата седмица "Омикрон" ще стане доминантен", прогнозира Витанов.

Той отново обясни, че след като стане доминантен, ще започне да върлува. Края на януари, началото на февруари може да очакваме пиковите стойности.

Очакванията са от средата на февруари вълната да започне да отшумява. Стойностите обаче ще намаляват бавно, уточни Витанов.

Ориентировъчното число за брой заразени на ден е 10 000, изчислява математикът.

"Това не са апокалиптични стойности. Те са шест до 10 пъти по-ниски от това, което казват други хора", допълни той.

Според него, ако се стигне до етап 3 и 4 в плана на правителството за справяне с епидемията, тогава мерките ще започнат да оказват влияние.

"Силата на пораженията на "Омикрон" намалява. Оттук нататък вирусът еволюира да става по-заразен, но по-малко опасен. Така би могло да се очаква, че ще отслабне дотолкова, че да се превърне в нещо грипоподобно", смята математикът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве