Проф. Георги Чобанов, основател на Стопанския факултет на СУ, пред „Труд“: Еврозоната за нас значи валутен борд на квадрат

– Проф. Чобанов, защо в уличния фолклор у нас статистиката стана неразделна част от добавката „стъкмистика“?

– Важно е да знаеш как да четеш данните. Това е голямото изкуство на статистиката. А защо „стъкмистика“? Може би защото хората се наслушаха на манипулативни интерпретации. На това да ги лъжат с помощта на официалната статистика. Има богата литература, посветена на тези процеси, описани надлежно. Всичко останало опира до лъжата, волна или неволна. В икономическия фолклор има три вида лъжи. Едната е грубата лъжа, която използваш без причина; втората е, когато си принуден да лъжеш, а третата е статистиката.

– Кой способ използват политиците?

– Манипулативния, който позволява прикриване на част от истината. Ето ви пример. Говори се, че бюджетът за 2016 г. е преизпълнен и имаме добър фискален резерв. Тогава защо се налага да взимаме заеми? Аз нямам отговор, а тези неща си противоречат.

– Напоследък стана модерна една политико-икономическа игра на мнения за падането на валутния борд в България. Кой иска да я играе?

– На този въпрос искам да ви отговоря с примера на Иванчо и Марийка, за да ме разберат всички ваши читатели. Единственият вариант Иванчо и Марийка да станат милионери без работа, а със спекулации, е като отменят валутния борд.

– Каква е схемата им?

– Много проста. Когато усетят, че отменянето на борда чука на вратата, двамата ще изтеглят по 2 милиона лева заем от някоя банка. Веднага го обръщат в евро и получават по 1 млн. евро кеш. След това кротко вкарват парите в някоя швейцарска банка и започват шумна кампания срещу валутния борд. За да го махнат, ще обясняват на журналистите колко лош е този механизъм, как задушава икономиката и е причина за по-ниски доходи. В кампанията ще включат и депутати. Те ще звучат в техния хор, който ще стане мощна музикална вълна, която с помощта на парламента ще махне валутния борд. След това започват кампания №2 – българският лев е много занижен и това спира износа. Заедно с тази музикална вълна започва бързо обезценяване, защото фиксираното сегашно положение 2 лева за 1 евро им пречи. И започва помпането, което се случи в края на 90-те години на миналия век – 1 към 3, 1 към 4, 1 към 5, 1 към 10… В един момент нещата стигат до 1 към 1000, спомняте си тези времена – 1000 лева стават 1 евро. Какво става с кредитите на Иванчо и Марийка от по 2 млн. лева, при положение че премахваме три нули? Дължат по 2000 лева на банките, а в Швейцария имат на влог по 1 милион евро. И никой не може да ни каже, че са направили нещо незаконно. Те вече са милионери.

– Това ли е обяснението за хората, които клатят валутния борд?

– Да, те всъщност искат да забогатеят чрез спекула. Напишете го, за да го знае целият български народ, защото пак някои искат да станат милионери за сметка на останалите. Преподавам на студентите си и се знае от всеки добър икономист.

– Защо не го казват?

– Защото искат да печелят от спекула. Един от най-големите спекуланти е Джордж Сорос. От икономическа гледна точка това не е нещо незаконно.

– Какво ще се случи с държавата?

– Едни ще станат милионери за сметка на много други, които ще изгубят всичките си спестявания. Това е преразпределение на парите. Най-мръснишкият макроикономически начин да вземеш от другите и да ги прибереш при себе си чрез инфлацията. Ако имаш 1000 лева, без значение дали ги държиш в банка, или си ги закопал в градината, след като мине инфлацията, ще имаш точно 1 лев. Това е издухване на парите.

– Това като го напишем, много хора ще си кажат „какво да правя с парите си“. Какво да им отговорим?

– Да се борят за запазване на валутния борд и стабилността на системата. Още Аристотел е казал – парите са обществен договор. Така че всичко зависи от обществото. Борбата не е за отделния човек, а за обществото. Като ми звънят приятели и ме питат: „Професоре, какво да правя с парите си?“, отговарям така: „Този път спокойно. Държиш ги където са – и толкова.“

– Колко близка е опасността Иванчо и Марийка да станат милионери на гърба на другите?

– Кампанията им този път няма да мине и те няма да станат милионери. Аз не искам да съм милионер по този начин. И няма да стана милионер. И хубавото е, че вече има много хора като мен, за които е важно на всички да ни е добре. Всичките ми ученици са зад мен през всичките тези 26 години на съществуване на факултета. Готови са да скочат. Няма да позволим българската икономика да бъде дестабилизирана отново. Идват нови хора, с нов морал.

– Това, което идва, добро ли е да управлява?

– Най-важното е да управлява качествен елитът. Проблемът е, че ние тук сега имаме квазиелит, псевдоелит. В световен мащаб нещата се развиват така, че и ние няма къде да ходим. Истината е, че валутният борд ни беше наложен и това, че някой се кичи, че бил бащата на валутния борд, са пълни измислици. Лично вицепрезидентът на Международния валутен фонд (МВФ) Майкъл Деплер дойде в България и начерта параметрите на валутния борд. И съвсем правилно. В Германия има правила, които са подобни на валутен борд. Всяка държава, която иска стабилност, спазва правилата. Валутният борд означава да не можеш да печаташ неограничено количество пари. Влезем ли сега в еврозоната, България влиза в още по-жесток валутен борд, където мърдане няма, и това трябва да е ясно на всички. Еврозоната значи валутен борд на квадрат.

– В изказванията на министрите от служебното правителство еврозоната и влизането в нея са на дневен ред. Какво означава за българина необходимият етап от пътя към еврозоната ERM II?

– Да се подготвим да влезем във валутната зона така, че да не пропаднем. Кога можем да пропаднем? Когато икономиката не върви. Брутният вътрешен продукт не може да се подобрява с финансови трикове, а с т.нар. икономика на предлагането, на развиването на производствените мощности. За престоя в чакалнята ERM II показателно е какъв е икономическият растеж на България и ако не можем да осигурим постоянен ръст на БВП, ще трябва да стоим там, докато го осигурим.

– Заложеният от Министерството на финансите среден ръст на БВП – 3% – през следващите няколко години достатъчен ли е?

– Това е минимумът. Има икономики като тази на Германия, например, които няма накъде да растат повече. Ние сме на ниско ниво, затова трябва да растем с по-голям процент – 5-6%; ако изкараме няколко години, ще цъфтим. Тогава можем да влезем в еврозоната.

– Как ще се промени икономиката, ако утре България стане член на еврозоната?

– Въвежда се еврото и това няма да позволи провеждане на каквато и да било монетарна политика. Не можеш да увеличаваш количеството на парите. Колкото са – толкова. И затова, ако искаш да си ги изкараш, ще трябва да работиш. Повишаването на заплатите ще е на базата на производителността на труда. Повече произвеждаш, повече получаваш.

– Как можем да излезем от положението „Европа на две скорости“, а ние сме в края на втората скорост?

– Моето дълбоко убеждение е, че в Европа липсват лидери, което се отразява и на по-малките държави като нас. Няма го Конрад Аденауер, няма го Шарл дьо Гол, двама гиганти, които създадоха идеята за Европейския съюз. Сега Германия и Франция са в дълбока политическа криза, която се отразява върху целия Европейски съюз.

– Каква е правилната позиция на България със скоростите, бежанците, храните и парите?

– Да следва националните интереси и да ги заявява, независимо пред кого. Но не трябва да правим нито проруска, нито проамериканска политика, а пробългарска.

– Как виждате България след 10 години?

– Много по-добре от сега. Виждам колко се промени България към добро след 1989 г., независимо от негативите. Разберете го, свободата иска активни хора. Когато си свободен, ти се грижиш сам за себе си, а не държавата. Джон Кенеди казваше: „Не питай какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за нея.“

 

Нашият гост

Проф. Георги Чобанов е основател на Стопанския факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Дългогодишен декан, под чието ръководство факултетът стигна до първото място в областта на икономиката и стопанското управление според рейтинговата класация на министерството на образованието. Притежава докторска степен в област-та на естествените науки, доктор е на икономическите науки и професор по икономика. Чете лекции на над 1000 студенти по статистика, иконометрия, принципи на икономическия анализ, институционална икономика. Научните му изследвания са в областта на равновесието на стопанската система, разпределението на доходите, бедността, социалната и икономическата политика, новата институционална икономика.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. човек трябва да знае да спре преди да дементира….

  1. Правилно, ама първо го приложи на себе си … дементор смотан…

 2. Браво, професоре. Да си жив и здрав и още дълго да преподаваш и обясняваш тази високо интелигентна наука наречена – икономика.

  1. едно време който не го приемаха в меи-то или лесото – отиваше в икономиката….

 3. ПЕШО, тия статии не са за теб. Иди си пусни ТV ПЛАНЕТА.

 4. Влизането в еврозоната или валутен борд на квадрат е спешно необходимо на страната. Фалирането на КТБ и опита за фалиране/неколкократно/ на ПИБ са опити за сриване на паричната система и обезценяване на лева, чрез премахване на валутния борд. Това няма да престане/ и може да успеят/ докато не влезем в еврозоната. Тези опити се прилагат само на български банки, защото капиталът им е малък и са лесно податливи на атаки.

  1. гаче от 2008 до 2013 малко банки от еврозоната фалираха….

 5. Благодарности към Проферора за хубавата лекция. Има българи и българи, дано тези като него вземат властта, или поне властта даде ухо и ги послуша.

 6. Браво, професоре. Бъдете жив и здрав и дано такива като вас управляват България!

 7. Хубава е статията,по описания начин станаха доста милионери след 1989-та г. С „Времето е наше!“. Не е била целта времето, а ограбването на все що има в Бългерията.

  1. Станаха милионери не с „Времето е наше“ ами главно с „Ние пак сме тук“ твоите приятели Виденов, Гечев и сие – по-ранните и мъртвите да не споменаваме.
   Сега се опитват пак да играят същия филм начело с пребоядисаната г-жа, и шараните са готови пак да пуснат „червената“ бюлетина! Но тоя народ няма да се научи, братче. Тъпота отвсекъде – и завинаги!

   1. и едните и другите, или викаш – „тъп съм кат пещерен комунист“?

 8. Този човек е професор по икономика, наистина ли??? Говори много лошо за качеството на бъдещите икономисти, които имат малшанса сега да са му студенти.
  „Професорът“ твърди ред неща, които са много далеч от реалността.
  1. Ако излезем от валутния борд, никой сега не може със сигурност да прогнозира дали левът ще се обезцени или ще поскъпне.
  2. Никой няма да даде на Иванчо никакъв милион при сегашния надзор в банковата система.
  3. В Швейцария одавна вече не може да си откриеш сметка така просто.
  4. Германия нямало накъде да расте повече (??). Германия всъщност си расте доста хубавичко с 2 на сто годишно, което при техния обем на БВП като номинална цифра е адски много.
  5. България е в ЕС и подписа Маастрихтския договор, а след това и всички последващи споразумения във банковата, финансовата и валутната област на ЕС. Така че хиперинфлацията от Жан Виденово време и крахът на лева няма как да се случат пак, дори и БСП (не дай си Боже) пак да дойде на власт и се опита да развърже кесията.
  6. Евентуалното приемане на еврото в България по никакъв начин няма да е валутен борд на квадрат, а ще е стъпка към независимостта на БНБ в рамките на Европейската парична система и под шапката на Европейската централна банка. Всички страни членки на Еврозоната се ползват от тази относителна независимост и възможност да провеждат ограничена собствена монетарна политика.
  Фактът е, че сега, при валутния борд, БНБ е с яко вързани ръце и няма право на абсолютно никаква монетарна политика. В Еврозоната ще имаме ограничената свобода, според параметрите на Маастрихтския договор.
  България не е Англия или Швеция, със силна икономика и валута, за да има интерест да стои настрани от еврото. Рано или късно съдбата ни е в Еврозоната. За да влезем там обаче, левът първо трябва да стане (постепенно) свободно конвертируем, за да намери пазарната си стойност спрямо еврото.

  1. „… стъпка към независимостта на БНБ в рамките на Европейската парична система и под шапката на Европейската централна банка“ – осъзнаваш ли противоречието?
   по отношение на еврото бнб се превръща в локален офис на ецб. не коментирам дали е добро или лошо, а само, че загубва всякаква независимост по отношение на паричната политика.

   1. Ако България е в еврозоната, БНБ ще е в Евросистемата (Eurosystem), където заедно с другите централни банки на страните с евро ще обсъжда и приема общата монетарна политика на ЕС. Не е съвсем вярно, че ще е нещо като безгласен локален офис на ЕЦБ.
    При всички случаи ного по-добре отколкото сегашната никаква монетарна политика – забранена напълно от правилата на валутния борд.

    1. всички централни банки на еврозоната са изпълнителни филиали на ецб когато става дума за централна политика. факт… но щом си мислиш, че ще имаме глас га меркел реши да печата 1000 милиарда еврос – добре.

    2. сори, не за централна, а за монетарна политика.

    3. Отделно гледам, че плащаме 3 000 000 евро годишно за издръжката на ецб.

  2. Потвърждавам! Запазването на Борда освен това позволява криминални финансови прояви: умишлена хиперинфлация, кражбата на КТБ, манипулации лев/евро.
   Ако сме с евро, не могат да ни откраднат парите чрез манипулации на национално равнище.

 9. „Говори се, че бюджетът за 2016 г. е преизпълнен и имаме добър фискален резерв. Тогава защо се налага да взимаме заеми? Аз нямам отговор, а тези неща си противоречат,“ казва този професор…
  Ако наистина е професор по икономика, както се твърди, би трябвало да знае, че България има стари дългове, които трябва да плаща или рефинансира. Това, че бюджетът сега е на плюс означава, че тази година не сме добавили към старите задължения и имаме малко повече за харчене…

 10. Професоре, ако сме в еврозоната Иванчо и Марийка няма как да извършат разказаната от Вас игричка. Само ще си мечтаят…

 11. Наближава 20-годишнината от основаването на валутния борд в България (01.07.1997 г.) и тази дата естествено ще съживи обсъжданията за положителните и отрицателните страни на борда.
  Моето мнение е, че той е вече отживелица, пречка е за по-бърз растеж на икономиката и Б-я трябва да си постави за цел присъединяване към еврозоната във възможно най-кратко време.
  Темата е дълбока и се нуждае от сериозен професионализъм. Тази статия за съжаление не допринася нищо към темата – напротив, обърква читателите с куп неверни твърдения.

 12. В БНБ има блокирани едни 18 млрд. евро, които веднага ще се освободят , ако България влезе в еврозоната, а някои хора вече са си наточили секирите да ги откраднат. Ще бъдете изненадани, че и некои големи чиновници от ЕК също получават от парцала Борисов от парите, които краде, та в този смисъл много хора ще работят за грабежа.

  1. Българското население държи в българските банки над 40 млрд., на които също така много хора са се наточили. добавете и фирмените парии ще се получи доста тлъста сума. моделът КТБ и поведението на БНБ не е отминал и има желаещи да го почетвъртят. Нали помните несъстоялото се предложение за банкова ваканция.

   1. винаги всеки е искал да краде… и при комунизъма и при капитализъма…

 13. Абе слушайте Ив.Костов и няма да сбъркате! А като е толкоз добро решение, защо никъде почти няма Валутен Борд? Според други големи спецове той е за временно използване, като лекарство!

  1. може да не е добро решение, но все пак 16 години България е относително стабилна. а еврозоната отнема и малкото свобода която бнб има (вярно, че има и нещо насреща, но дали си струва?!).

   1. Относително стабилна с подземни ветрове, като: открадването на сребърния фонд, на КТБ, заеми за огромни суми за покриване на „стабилния валутен борд“…. може да има и други за които още не знаем.

    1. е и?
     сякаш в другите демокрации не става същото?

 14. Човек като прочете всичките коментари по статията разбира, че и с борд и без борд, а и като влезнем в Еврозоната, когато управниците на една държава искат да крадат и крадат, никой не може да ги спре! А исторически погледнато, валутните бордове по света са били налагани в колониите на богатите държави! А и така са известни сред икономистите по света – „Валутните бордове са система за колониална експлоатация.“
  Що се касае до Еврозоната, говореше се за една държава на нациите и регионите. Тогава ДА, Еврозоната имаше смисъл! Сега ефекта ще е на скачените съдове! Едни държави ще са добре ( Германия … ) други държави ще са зле ( Италия, Гърция … ) И това си има обяснение, ама никой не го казва, още по малко български професори по икономика!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.