На 18 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 18.11.2019

Алхимията – наука или магьосничество

Кларинетът – кармата на фамилия Димитрови Три поколения проправят пътя на музикалния инструмент в България

Георги Дерменджиев: Гледаме напред Капитанът Ивелин Попов може и да отложи оттеглянето си от националния

Еврото помага на Германия да не се превърне в Япония

Трето наводнение за седмица във Венеция

Без привилегии за имигрантите от ЕС Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Кметът Фандъкова награди Тео Ушев за принос към културата на София

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Проф. д-р Гьокхан Яджъ: Диабет тип 2 вече се лекува с операция Пациентът ми Люси Иларионов получи нов старт в живота си

Метаболитната хирургия е революционен начин за трайно отърваване от болестта

Хирургът проф. Гьокхан Яджъ е известен у нас най-вече с това, че преди повече от две години оперира режисьора Люси Иларионов заради неговото затлъстяване и му помогна да се върне в нормалните си килограми. Преди седмица той бе у нас, за да консултира пациенти с диабет тип 2 и затлъстяване.

Проф. Яджъ е специализирал в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи в Страсбург, Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Специализира и в Южна Корея по Програма за трансплантация на черен дроб от жив донор. В момента е водещ отделението по бариатрична и метаболитна хирургия на болница Гювен в Анкара.

– Проф. Яджъ, следите ли състоянието на известния си пациент Люси Иларионов?
– Видях го за последно миналата година, когато пак идвах в България. Резултатът, който той е постигнал към момента, е 100% успешен. Преди да го оперираме, ние пресметнахме нормалното му тегло и колко килограма трябва да свали след операцията. Той е премахнал 95% от наднорменото си тегло и те са изцяло от натрупаните мазнини. Но наблюдавах малко увисване на кожата на корема му и според мен той се нуждае от абдоминопластика. Когато се премахне тази излишна кожа, ще се постигнат оставащите 5% до неговото нормално тегло.

– Как повлия операцията на неговия диабет – той беше достигнал стойности на кръвната захар над 17?
– Към днешна дата Люси не приема никакви медикаменти – нито за диабет, нито за високо кръвно. Вече е доста активен в кариерата си – получи нов старт в живота си.

– Винаги ли са свързани затлъстяването и диабет тип 2?
– Официалната статистика е, че 80-85% от пациентите, които страдат от диабет тип 2, в същото време имат и затлъстяване. Това са две различни заболявания, но много често се говори едновременно за двете, защото между тях има много тясна връзка. В света вече има нова концепция и това е хирургическо лечение на диабет тип 2. Нарича се метаболитна хирургия.

– Как действа тази операция?
– В резултат на метаболитната хирургия голяма част от несмлените храни преминават в последната част на тънкото черво през нов път, отворен от стомаха, т.е. червото се свързва със стомаха. По този начин се постигат полезни хормонални промени. Целта е да се коригират високото ниво на кръвната захар и останалите метаболитни нарушения.

– Каква е разликата с нашумялата операция за отслабване, т.нар. бариатрична хирургия?
– Като механизъм двете са много сходни. Единствената разлика е, че при байпаса на стомаха храната директно преминава от стомаха в червото, а при метаболитната хирургия храната също преминава в червото, но около една трета от нея се отделя и се усвоява от организма. Това води до повече полезни вещества, витамини и минерали за усвояване от организма. И при двете операции се изрязва тази част от стомаха, където се произвежда хормонът, регулиращ апетита.

– Как влияе метаболитната хирургия на производството на инсулин?
– То се повишава. Освен това инсулинът става по-лесно разпознаваем от организма на пациента. И тъй като сме премахнали тази част, където се произвежда хормонът за апетит, хората се нахранват по-бързо, чувстват се сити през по-голямата част от времето. По този начин те свалят килограми и кръвната захар стига нормални равнища, без пациентът да приема никакви допълнителни лекарства.

– Значи може да се премахнат медикаментите?
– Точно така. Това е смисълът на операцията. 95% от пациентите спират да вземат всякакви лекарства. Успеваемостта е свързана и с общото физическо състояние на пациента преди операцията. Ако той има по-висок инсулинов резерв, успехът ще е 100%. Представете си една къща, в която горивото е скрито някъде долу в мазето. Ние всъщност правим така, че това гориво да стигне до всички стаи в къщата, а не да стои складирано и неизползваемо някъде.

– Кога е противопоказна тази операция?
– Не може да се прилага при пациенти с диабет тип 1, но ако те имат и болестно затлъстяване, тогава може да им се направи операцията за сваляне на килограми. Не може да се извършва, ако пациентът има зависимост към някои медикаменти или алкохол, при шизофрения, остри депресивни състояния, когато състоянието му не е под контрол. Но ако той е в достатъчно добро общо физическо състояние, няма проблем. Можем да сравним операцията с тази на жлъчката. За мене двете интервенции нямат много голяма разлика като сложност.

– Струва ми се прекалено лесно човек да се излекува от диабет тип 2…
– Да, точно такива са най-новите научни доказателства в световен мащаб, споделени и на международния конгрес по хирургия в Лондон през 2016 г. – хирургическото лечение на страдащи от диабет тип 2 води до пълно излекуване. Дори аз понякога оставам изненадан от резултатите, които постигаме.

– А какво казва по въпроса фармацевтичната индустрия?
– Не ме интересува (смее се). Разбира се, и фармацевтичните компании имат много сериозни проучвания, те непрекъснато произвеждат нови медикаменти, включително за диабет. Ако един ден открият лекарство, което без странични ефекти и поражения излекува пациентите от това заболяване, тогава ще спра да правя операцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Да излекува от диабет тип2 !? .Този професор е тогава за Нобелова награда.

  2. Към журналистите на труд: защо заблуждавате хората с тия турски филми? спрете да се занимавате и пишете за диабет-не го рразбирате. Преди да публикувате нещо попитаите някои лекар и не си правете интерпретации.
    Срамота е.

  3. Здравейте , бих казал БРАВО на журналистите които пишат за тоя професор. Аз съм пациент на професора и това което той казва е самата истина, който не вярва си е негов проблем. Вярвам на професора и го препоръчвам на всички мои познати, защото резултатите са налице. За 6 месеца 50 килограма съм отслабнал, не пия хапчета за диабет и за кръвно , така , че вярвам на фактите. Който иска може да се свърже с мен и да му обясня и покажа снимки преди и сега както и лабораторни изследвания. Така , че господа преди да сте наясно с това което прави професора първо прочетете и тогава правете коментари.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.