Проф. Захарий Кръстев: Хранителните добавки не са лекарства

Проф. Захарий Кръстев е интернист с дългогодишна практика.

Контактните на COVID-19 и преболедувалите да вземат имуномодулатори

Чистият въздух и разходките помагат, но по-добре се доверете на медицината

В основата на имунната защита участват вроденият и придобитият имунитет - от болести, които сме прекарали, или от ваксинации. Имунологична памет имат дори едноклетъчните организми, обяснява проф. Захарий Кръстев, интернист, консултант на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, София.

Имунитетът може да бъде модулиран, така че да посрещнем подготвени инфекциите, включително тази с COVID-19. Известно е, че тя в най-голяма степен засяга Т-лимфоцитите - клетките, които са отговорни за ранния имунен отговор на организма. Тежестта на протичане на заболяването зависи от нивото на Т-лимфоцитите на старта на инфекцията. Затова е необходимо изходният брой на тези клетки да се покачи чрез прилагането на лекарствени средства - имуномодулатори, обяснява проф. Кръстев.

Сред отричащите пандемията е много популярна тезата, че здрав имунитет би могъл да се получи, ако човек се храни здравословно, прави достатъчно разходки на чист въздух и спортува. Това е полезно, но не достатъчно, подчертава проф. Кръстев. В социалните мрежи се разпространяват и противоречиви послания, рекламиращи хранителни добавки за превенция и лечение на COVID-19. Това крие сериозен риск, защото тези продукти не са изпитани клинично нито за ефикасност, нито за безопасност. “Не се предоверявайте на широко рекламираните хранителните добавки. Те не лекуват”, съветва професорът.

Имуномодулаторите са група от фармакологично активни вещества, които най-често са клинично изпитвани, доказани и регистрирани като лекарствени средства. Те повлияват клетъчния имунитет до степен, необходима за нормалното функциониране на имунната система. Имуномодулация има смисъл да бъде провеждана при вирусни и бактериални инфекции, след тежки бактериални пневмонии, при онкопациенти, при ваксинация на имунодепресирани лица или неотговарящи на ваксинацията, както и при контактни на COVID-19 и в оздравителните месеци след инфекцията.

При контактните на COVID-19 проф. Кръстев препоръчва имуномодулацията да продължи в рамките на 14 дни или до поява на болестта, а след преболедуване - между 1 и 3 месеца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве