Проф. Ива Христова: Новата вълна няма да ни отмине, британският щам засяга по-младите

Кадър от Нова телевизия

„Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни отмине. Към момента случаите са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за това, което се задава и трябва да предприемем адекватни мерки”. Това заяви пред Нова телевизия зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

По думите й мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да ни отмине. 

„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентите на заболелите скочиха. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети”, посочи професор Христова.

„Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяга по-млади хора”, допълни тя.

“По-високият клас маски дават между 95 и 99 процента защита. Важно е да се знае, че те защитават човека максимално, който ги носи, но не защитават отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните от него аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането”. 

По думите й именно защото клапата предпазва от вдишване на вируса, затова и в редица държави, в които има широко разпрострaнение на COVID-19, носенето на по-висок клас маски е препоръчително.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве