Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че кърлежите тази година не са повече отпреди.

Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип. В последните седмица статистиката сочи, че заболелите са по-малко от отчетените през същия период от 2018 година, информира пред "Дарик" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. От днес грипна епидемия е обявена в областите Варна и Сливен, а от утре – и в област Хасково.

Направено е предложение за преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на област Сливен за периода от 23 януари до края на седмицата. В област Хасково няма да се учи до 28 януари, включително, информираха от здравното министерство. Преустановяват се също така детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.

Проф. Кантарджиев посочи, че причините за смърт при усложнения от грип са основно две: „Първата, която много рядко се случва, е свързана с рязкото начало на грипа – грипната кървава пневмония или дихателна недостатъчност. Другата идва от възпалението на мозъка – вирусен енцефалит. Другите усложнения, които са масови при възрастни, хора с увреждания или с хронични заболявания, това са бактериалните пневмонии. Те се явяват, когато на петия или шестия ден от грипа, вместо да започне да ти става по-добре, храчките стават гнойни, появяват се тежест в гърдите и болки в гръдния кош. Това е бактериална пневмония, трябват лекар и антибиотик. Ако не се вземат тези мерки, състоянието се влошава и се получава дихателна недостатъчност при възрастните хора и при малките деца”.

„В последните години наблюдаваме много интересно нещо – една част от тежките пневмонии, които се явяват като усложнения, не са бактериални, а микотични. Тоест, те са причинени от микроскопични гъбички”, посочи още проф. Катранджиев.

Успокоителното е, че в последните десетина дни заболеваемостта, която се наблюдава в страната, е по-малка от отчетената през същия период от миналата година.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве