Арх. Здравко Здравков: Бяхме подготвили отказ за презаверяване на разрешителното за „Златен век”

Проф. Огнян Герджиков: Не виждам нищо нередно в срещите на президента с магистрати

Красимир Каракачанов за евроизборите: Няма да се учудя, ако някой е замислил подобен сценарий на този в Костинброд

Германският външен министър Хайко Маас ще се срещне с президента Радев и Екатерина Захариева

Владимир Зеленски встъпва в длъжност като президент на Украйна

Тръмп отмени митата върху стоманата и алуминия от Канада

Камион се запали в движение и изгоря на магистрала „Тракия“

Google преустанови договорите си с Huawei

Жертва и над 60 ранени след автобусна катастрофа в Германия

11-и ден продължава издирването на Стоян Зайков

Десетки мигранти слязоха на брега на остров Лампедуза въпреки забраната на Салвини

Тръмп заплаши Иран с унищожение

Седмицата започва с дъжд и гръмотевици, възможни са градушки

Проф. Кантарджиев: Никога не трябва да се яде сурово месо, абсолютно е забранено

Домашните суджуци и луканки преди консумация задължително трябва да се затоплят за минута или две в микровълнова печка. Съветът отправи пред „Дарик“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в коментар по темата със заразените с трихинелоза хора. Термичната обработка е задължителна при консумация на месо от диви животни.

От здравното министерство препоръчват пазаруването на месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Никога не трябва да се яде сурово месо, абсолютно е забранено. То трябва да е добре термично обработено. Ако правите суджуци и луканки, преди да се консумират, трябва да се завъртят в микровълнова печка за 2-3 минути, 800 вата. Ако е гледано от ветеринар, нищо му няма. Досега всички сме яли луканка и не сме подули. Диво месо трябва да се гледа от ветеринар. Освен това питомните меса, както в момента се колят прасета, при най-малкото съмнение, също трябва да се видят“, каза Кантарджиев.

Той обясни, че заразилите се с трихинелоза са яли луканка и свинско. „Няма опасност от предаване. Хората трябва да се лекуват. То е подуване, отток и може да засегне мускулите, включително очната мускулатура и сърцето, болки, нарушено общо състояние“, обясни Проф. Кантарджиев.

Вчера от Министерство на здравеопазването съобщиха за регистрирани два взрива на заболели от трихинелоза – в района на Бургас и в района на Кърджали, Крумовград, Малко Търново. Случаи на заболели хора има в Хасково и в Пловдив.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората, обръщат внимание от Министерството на здравеопазването. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Въобще никога не трябва да се яде свинско и сеински продукти. Пише го и в Библията и то неслучайно. Какви християни сте ако не четете книгата си?

  2. Ей, Солотюрк, не е в Библията, а в Корана! Тъпите турчуля не ядат свинско, християнският свят да. А този проф. Кантарджиев изобщо не е в час. Луканката и суджуците са отколешни български деликатеси. Ям ги от дете, приготвяше ги дядо ми. Вече съм пенсионер и нищо лошо не са ми причинили. Да не говорим за вредата от микровълновите фурни. Защо е препоръчително да ядем сушена риба, сурови морски деликатеси, а луканката и суджукът били вредни. Нищо подобно. При приготвянето им се спазва строга технология, времето на сушене е продължително. Добър апетит!

  3. Колеги някой може ли да даде 10 лв назаем ? Обещавам ще ги върна навреме !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.