Гласуването само с машини е дискриминация

Проф. Михаил Мирчев заяви пред “Труд”, че в 47-ото Народно събрание депутатите трябва да върнат възможността на избирателите да гласуват по своя преценка с машина или чрез хартиена бюлетина.

България се лашна от едната крайност - в другата

Има много млади и образовани хора, които по ред причини желаят да дадат гласа си чрез хартиени бюлетини

Следващият парламент да преразгледа Изборния кодекс и отново да позволи на гласоподавателите да избират как да гласуват - с машина, или с хартиена бюлетина. Тази теза изказа пред “Труд” проф. Михаил Мирчев. “Това е демократичност. А не дискриминация, каквато има сега. В момента няма чуваемост за радикалния отказ от гласуването с машини, но нека се промени Изборния кодекс и да се разреши на хората по желание да гласуват с хартия или на машина”, отбеляза социологът.

На първо място, това е демократично, защото има хора - както възрастни, така и млади, които не желаят да гласуват с машина, а причините им са най-различни. Тези избиратели биха желали да си гласуват с хартиени бюлетини и това гражданско право трябва да им се даде”, посочи още проф. Мирчев. “В момента системата дискриминира тази част от избирателите, не знам колко са - 5, 10, 15 процента. Но е важно да отбележа, че не са само възрастни хора. Има и млади хора, които биха предпочели да гласуват на хартия. Не са само необразовани хора, има и високо образовани, които искат да гласуват с хартиена бюлетина”, отбеляза проф. Мирчев.

Той посочи, че сред хората има опасения относно вота с машините и трябва да се види истината оттук, нататък, а скандалът с машините е общо европейски. Проф. Мирчев даде пример с гласуването в Нидерландия и Германия, където след години на машинно гласуване властите са се отказали от техниката на вота.

“Това не е българска дилема, не е български проблем. Ние просто сме изостанали с 20 години от този казус от поне 20 държави в Европа и първата стъпка е да въведем отново правото на избор как да гласуваме - дали с машина или чрез хартиени бюлетини”, каза още проф. Мирчев. И заключи: “Като общество се лашнахме от едната крайност в другата. Трябва да изтрезнеем малко и да си застанем в т. нар. “златна среда” и в този случай това е хибридната форма - гласуване с машини и с хартия”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари